Poliklinische Fysiotherapie bij herstel Covid-19 weinig benut

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

22 Juni 2021 09:42

Voor mij lezen
loading foto
previous next


(Aangeboden)
Met de duizenden die genezen verklaard worden van Covid-19 lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Internationale cijfers geven wel aan dat er aardig wat personen zijn die last hebben van restverschijnselen. In Suriname zien fysiotherapeuten echter een klein aantal dat zich poliklinisch aanmeldt.

Bastiaan de Boer, fysiotherapeut en voorzitter van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF), erkent dat er weinig mensen naar zijn poli komen die Covid-19 doorgemaakt hebben. Er is ook geen toename vergeleken met vorig jaar, daar nu de Manaus-variant regeert.

Indien een persoon wel besmet is geraakt met het virus, maar geen klachten heeft ervaren en in thuisisolatie is geweest, dan is het te begrijpen dat Fysiotherapie eerder uit beeld blijft. Anders is het bij ziekenhuisopname met zorgpersoneel dat alert genoeg is, om fysiotherapeuten erbij te betrekken.

Er is immers sinds vorig jaar een behandelprotocol voor Fysiotherapie bij Covid-19 door een werkgroep van de SVF opgesteld. Dit werd ook doorgeleid naar alle relevante disciplines binnen de zorgsector. Mogelijk wordt door de ontstane crisis binnen de acute zorg de aandacht op het beheersen van deze pandemie gevestigd.

Obstakels
 “Komt het ooit allemaal weer goed?” Volgens de Boer een veel gestelde vraag. Angst om weer besmet te raken en onjuiste informatie die rondgaat, maken dat mensen niet goed weten wat te doen.
De bereikbaarheid van poliklinische Fysiotherapie is echter ook gering buiten Paramaribo en Wanica. Maar er zijn ook transportproblemen indien er geen openbaar vervoer is. Vermoeidheid bij de patiënt zelf maakt ook dat die niet komt.

Herstel van Covid-19 kan wekenlang duren dus de toegestane tien behandelingen, die ziektekosten-verzekeringen standaard dekken, zijn ontoereikend. SZF-verzekerden moeten ook eerst zelf betalen en krijgen weinig restitutie. Gezien de sociaal-economische crisis haakt men ook gauw af als ze na de tien sessies alles zelf moeten betalen. Gelukkig hanteren sommige fysiotherapeuten een sociaal tarief.

Menige fysiotherapeut ziet als grootste obstakel nog onvoldoende besef over wat de bijdrage van Fysiotherapie kan zijn bij de Covid-revalidatie. Dit zowel aan de kant van zorgpersoneel als de patiënt zelf. De rol van de huisarts is zeker belangrijk in het doorsturen van patiënten met restverschijnselen, maar de patiënt kan zelf ook vragen om naar de fysiotherapeut verwezen te worden.

De restverschijnselen waarmee patiënten zich kunnen aanmelden zijn:
-kortademigheid
-snel moe worden en vermoeidheid
-slechte lichamelijke conditie (lage belastbaarheid)
-spierzwakte
-lichaamspijnen

De therapie richt zich o.a. op ademhaling, uithoudingsvermogen, het bevorderen van activiteiten in het dagelijks leven (vb. lopen), spierkracht en balans, ontspanning en gezondheidseducatie. Dit alles zorgt voor verbetering in functioneren thuis, aan het werk en tijdens recreatie. Belangrijk is dat mensen weer kunnen participeren in de maatschappij en hun kwaliteit van leven verbetert. Fysiotherapeuten helpen daar graag aan mee met de nodige inzet en deskundigheid.

Preventie commissie SVF
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel