Verpleegkundigen krijgen hulp met mentale gezondheid

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Er is gehoor gegeven aan de oproep van verpleegkundigen, waarbij zij om hulp vragen met hun mentale gezondheid. De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO) is ongeveer drie weken geleden gestart met het begeleiden en coachen van het medisch personeel. Volgens SVPO-voorzitter Maja Heijmans-Goedschalk, is de nood om een deskundige te spreken, erg hoog.

De oproep van het verplegend personeel werd op de Internationale Dag van de Verpleging op 12 mei gedaan. De gezondheidswerkers kunnen de lange en zware werkdagen niet meer aan. Angèle Wallerlei-Kumbangsila, directeur EFS College COVAB, bevestigde op de Internationale Dag van de Verpleging de druk waaronder de verpleegkundigen moeten werken.

Vooral in de derde golf moeten verpleegkundigen langer dan twaalf uren werken. Deze lange dagen zijn voor geen enkele persoon gezond. “De samenleving mag hieruit een les leren door echt de maatregelen in acht te nemen, want ook de verpleegkundigen hebben een gezin dat zij nu verwaarlozen door hun werkzaamheden.”

Volgens psycholoog Heijmans-Goedschalk lopen gezondheidswerkers tegen een burn-out aan. Zij kunnen nauwelijks goed functioneren. Na een lange werkdag wachten het gezinsleven en de huishoudelijke taken nog op hun. De samenleving dient begrip te hebben voor deze groep. Behalve het zwaar werk in de ziekenhuizen, krijgen frontliners nu ook te maken met het verlies van vrienden, familieleden of collega’s.

“Het is daarom goed dat personen een goed gebaar van waardering en trots uiten naar onze verpleegkundigen. Wij willen allemaal uit deze derde golf van COVID-19-besmettingen, maar dan moeten wij ons houden aan de gestelde maatregelen. Heijmans-Goedschalk roept de samenleving op om zich te laten vaccineren, omdat door dit te doen de druk op het verzorgend personeel kan afnemen.

De SVPO heeft achttien psychologen beschikbaar gesteld in Nickerie, Wanica en Paramaribo. Dagelijks worden er gesprekken gevoerd met de verpleegkundigen voordat zij het werk hervatten en meestal na hun shift.

Verpleegkundigen verliezen soms de hoop, omdat zij dagelijks veel mensen zien overlijden die ze misschien nog konden redden als er voldoende krachten waren om ze te ondersteunen in hun werk. “Laten wij massaal klaarstaan om deze groep te ondersteunen. Als zij van het werk komen verdienen zij de rust na alles wat zij dagelijks meemaken.”

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait