Column: Over efficiënt vergaderen gesproken

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous De Nationale Assemblee heeft gisteren ruim tien uren vergaderd. Acht ministers hebben het woord gevoerd. (Beeld: DNA) next


Veel geschreeuw maar weinig wol. Zelfs als mensen geld zouden krijgen om de openbare vergadering van De Nationale Assemblee te volgen, zouden ze ervoor passen. Zo saai zijn ze en de inhoud laat veel te wensen over. Er is weinig te merken van een nationale opstelling, ondanks de naam. Over en weer worden er steeds verwijten gemaakt, terwijl het land struikelt over de ene na de andere crisis. Wat heeft het volk aan het gekrakeel van zijn vertegenwoordigers, terwijl het water tot aan de lippen staat!

Na twee dagen ratelen van vragen en af en toe 'bekvechten' is de regering maandag aan het woord gekomen. Twaalf uur lang zijn er zonder behoorlijk adem te halen, woorden aan elkaar geregen. Inderdaad, gisteren was het de langste dag van het jaar. De meeste ministers lezen netjes een verhaaltje op waarna ingegaan wordt op vragen. Slechts acht ministers hebben een spreekbeurt vervuld. Met de vicepresident en president moeten nog 11 bewindslieden hun versje opzeggen. Om 9 uur gaan de klasdeuren voor de politici weer open, terwijl de scholen met minder kinderen in de klas al maanden dicht zijn. 

Minister Bronto Somohardjo wilde vroeg in de vergadering wat leven in de brouwerij brengen door zich te ontpoppen als 'fan van Melvin Bouva', maar die was er niet van gediend. In elk geval is hij niet slaapverwekkend, want de politiek is hem met de paplepel ingegoten. Zijn collega van Financiën, Armand Achaibersing, had de gemoederen aardig getriggerd als eerste spreker door aan te geven wat een vernietigend beleid er gevoerd is. Hij gaf de oppositie de wind van voren en vergeleek haar met een struisvogel, terwijl er wanprestatie is geleverd en niet in landsbelang zou zijn gehandeld.

Op gegeven moment werd het toch wel interessant in 's lands vergaderzaal. Na de spreekbeurt van de mini-sterren werden indringende vragen gesteld aan onder andere Prahlad Sewdien van LVV. Zijn collega van Economische Zaken, Saskia Walden, moest antwoord geven op de prijzen die de pan uitvliegen, terwijl het lijkt dat de Vliegende Brigade is weggevlogen. Ook de brandstofprijzen zijn een heet hangijzer, waarbij eenieder wil weten wat er gaat gebeuren nu de koers zweeft en de wereldmarktprijs de lucht in schiet.

Nu wordt een liter brandstof met SRD 7 gesubsidieerd. SRD 3 van de governmenttake ontvangt Achaibersing allang niet meer. Er wordt volgens minister Walden zelfs SRD 4 toegelegd op de prijs aan de pomp. Daar komt nog bijkijken dat nog de oude koers van SRD 16.30 voor de US-dollar wordt gehanteerd. Arm, rijk en smokkelaars worden gesubsidieerd. Bruintje kan de kar niet meer trekken. Wat gaat de brandstofprijs worden? Hoe gaan de prijzen onder controle worden gehouden? Hoe zal het volk de prijsstijgingen overleven. De antwoorden zijn er nog niet. De ministers hebben deze vragen meegenomen naar de volgende ronde.

Het is te hopen dat er niet weer ellenlange verhandelingen als antwoord komen. Korte, krachtige, doelgerichte, duidelijke en efficiënte antwoorden, daar heeft de samenleving meer aan. Vergaderen kost veel geld, wat er niet is. Het land wordt onnodig in de kosten gejaagd voor inefficiënt vergaderen. Het geld dat bespaard kan worden in De Nationale Assemblee is nodig voor een extra bezending hoognodige paracetamol, want het volk heeft hoofdpijn en is niet gebaat bij politieke spelletjes terwijl er geen brood op de plank is.  

Nita Ramcharan
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait