FAI werkt aan wegwerken schuldenlast

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Juni 2021 05:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Bacovebedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) is bezig met de uitvoering van een urgentieplan om uit de rode cijfers te komen. Het heeft een schuld van circa 21,8 miljoen US dollar. Er is volgens FAI-directeur Permila Bissesar een inventarisatie uitgevoerd op basis waarvan een urgentieplan is opgesteld voor drie maanden. Ze voegt eraan toe dat het veld is geïnventariseerd op ziekten en plagen alsook de staat waarin irrigatie en drainage verkeren. “De organisatiestructuur is aangepast en een nieuw taaksysteem geïntroduceerd. De schuldenlast is uitgewerkt en er wordt een strategie uitgewerkt om deze te kunnen aflossen”, zegt de directeur.

Bissesar geeft verder aan dat ook voorbereidingen worden getroffen voor de vernieuwing van de aanplant die moet leiden tot meer productie. Hierbij worden maatregelen getroffen om de kosten te verlagen en de huidige markt naar Barbados te openen en Trinidad en Tobago weer te voorzien van fruit. Momenteel worden per week 6 containers geproduceerd. Intussen heeft FAI in België een schadeclaim ingediend tegen voormalig eigenaar Fruit Farm Group. Het voormalige moederbedrijf wordt onder andere grove mismanagement verweten waardoor het bedrijf momenteel in problemen is. De claim is op 25 mei ingediend, zegt Bissesar.

De juridische stappen zijn genomen vanwege het plotselinge vertrek van Fruit Farm Group, die FAI in grote problemen heeft gebracht. "Immers, los van de betaling van salarissen van bijna tweeduizend werknemers, heeft FAI enorme schade opgelopen in de zin van economische defaults. Er is zeer uitgebreid onderzoek geweest naar de aard en omvang van de feiten en ook van de uiteindelijk ontstane schade", aldus de directeur. De tegenpartij heeft voor alsnog niet gereageerd. Het betreft een claim van 45,1 miljoen US dollar. Tegen de Vlaamse fruithandelaar Hein Deprez en zijn bedrijven. Deprez en zijn ondernemingen zouden zich volgens FAI schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en onrechtmatig handelen bij het beheer van het bacovebedrijf.

Deprez is grootaandeelhouder van The Fruit Farm Group en van de beursgenoteerde groente- en fruitreus Greenyard. Dat is de op een na grootste West-Europese groenten- en fruithandelaar. Het levert aan winkelketens zoals Albert Heijn. Fruit Farm Group nam in 2014 de bananenplantages over van de toenmalige regering. De Belgen namen een belang van 90 procent in FAI en de staat Suriname hield 10 procent. November vorig jaar nam de staat Suriname de aandelen voor een symbolisch bedrag over van Fruit Farm Group toen de buitenlandse managers plotseling hun koffers pakten en het land verlieten, met achterlating van een bedrijf vol schulden. De voormalige moedermaatschappij wordt verweten het bedrijf in de steek te hebben gelaten. In strijd met afspraken en toezeggingen zouden de Belgen zonder voldoende vooraankondiging de plantages in slechte toestand hebben achtergelaten.

De aankondiging van het vertrek van de Belgen vond plaats enkele dagen nadat FAI zich nog op 10 februari 2020 voor Fruit Farm Group garant had gesteld bij de Hakrinbank voor een hypotheeklening van 7 miljoen US dollar. Een week later schreef Fruit Farm Company 'noodgedwongen' Suriname te moeten verlaten. Om grootschalig banenverlies te voorkomen nam Suriname de bedrijfsvoering over in een poging een doorstart te maken. Sindsdien worden de salarissen door de overheid betaald maar de afzet van bananen via de Belgen stortte ondertussen in. De grootste claim is ingediend bij de Belgische gerechtelijke onderzoeker, de zogeheten gerechtelijk mandataris, van Fruit Farm Group. De schadeclaims zijn namens FAI ingediend door Terdu Management & Crisis Advisory.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel