Directieleden Centrale Bank uit functie ontheven

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Juni 2021 05:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Twee directieleden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn buiten functie gesteld. Zo verneemt de Ware Tijd van verschillende bronnen. De officiele instanties hebben hierover nog geen mededelingen gedaan. Op vragen van de redactie aan de president-commissaris bij de bank over deze kwestie is niet gereageerd.

Omtrent de redenen voor de buitenfunctiestelling worden verschillende zaken genoemd, waaronder betrokkenheid bij deals en afspraken met een bepaalde cambio tijdens de vorige regering. Deze afspraken zouden maar verluidt nadelig zijn uitgepakt voor de bank en de staat.

Ook wordt beweerd dat de twee directieleden op een zijspoor zijn gezet omdat ze het niet eens zouden zijn met bepaalde macroeconomische beslissingen die worden genomen. Januari vorig jaar kwamen toppers van de CBvS in de problemen toen bekend werd dat toenmalig governor Robert van Trikt op kosten van de bank peperduur voertuig had aangeschaft en voor de bank financieel nadelige contracten had getekend met het Belgische Clairfield.

Van Trikt werd door de regering ontslagen en kort daarna door justitie in verzekering gesteld nadat de bank een strafklacht tegen hem had ingediend. Directielid Ingeborg Geduld-Nijman die de daarna haar ontslag in omdat ze in de kwestie Van Trikt een leningsovereenkomst van de toenmalige governor had laten antedateren. Intussen is Geduld-Nijman terug bij de bank, naar verluidt in een adviseursfunctie.

Het justitieel onderzoek waar uiteindelijk ook voormalig minister van Financien, Gilmore Hoefdraad, als verdachte in beeld kwam leidde ook tot de inverzekeringstelling van toenmalig CBvS-directeur Juridische Zaken, Faranaaz Hausil. Tegen haar heeft het Openbaar Ministerie eerder dit jaar een gevangenisstraf van vier jaar gevorderd. Ex-minister Hoefdraad is voortvluchtig en is tegen hem een opsporingsverzoek gelanceerd door de procureur-generaal.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel