Onenigheid tussen ministerie en vos-scholen over eindexamentoets

VHP-parlementariër Reshma Mangre. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Juni 2021 00:00

Voor mij lezen

Er is onenigheid ontstaan tussen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en de vos-scholen. Deze onenigheid heeft te maken met de eindexamentoets, die dit jaar door het ministerie is ingelast, zegt DNA-lid Reshma Mangre in gesprek met Suriname Herald. Op 10 juni hebben de vakdocenten op de diverse middelbare scholen aangegeven welk deel van de leerstof zij willen toetsen. Vanuit het ministerie is besloten andere leerstof te toetsen. “Het is de vos-inspectie die op haar strepen staat, dat zij het niet zal doen,” zegt Mangre fel.

Volgens de volksvertegenwoordiger geven de scholen aan dat zij niet zullen meewerken hieraan, omdat zij niet betrokken zijn bij het besluit. Het plan waarmee het ministerie wil werken is eerder geschreven door de intersectie, maar dat is al achterhaald. “Het plan was geschreven voor 8 april, toen men dacht dat men weer met fysiek onderwijs zou starten.” Ze geeft aan dat niet alle studenten in de gelegenheid waren om online lessen te volgen.

Twee toetsen
Het ministerie heeft daarom ervoor gekozen een toets in te lassen, die zal dienen als het eindexamen. Volgens Mangre is er grote ontevredenheid onder de vwo-scholieren over de toets. De ontevredenheid is ontstaan, nadat er door het ministerie is bepaald dat er twee verschillende toetsen opgesteld zullen worden.

De toetsen zullen niet uniform zijn. De ene toets is bestemd voor scholen die min of meer wel de leerstof hebben afgerond. Dit zijn de particuliere scholen en een deel van de openbare scholen. De andere toets is voor de rest van de openbare scholen, waar niet alle leerstof is behandeld. Deze scholen moeten nog een inhaalslag maken.

Een diploma
De scholieren zien graag dat er een toets is en geen verschil in leerstof. Volgens Mangre is de ontevredenheid nog groter geworden, omdat men vindt dat de diploma’s niet dezelfde waarde zullen hebben. “Wanneer je een diploma uitgeeft, moet het gebaseerd zijn op de eindtermen van het vwo.” Mangre is de mening toegedaan dat de leerstof van de twee toetsmomenten niet mag verschillen. Er mag op geen moment getwijfeld worden aan de waarde van het uitgegeven diploma.

Mangre hoopt dat dit probleem snel wordt opgelost, omdat er zowel op de particuliere als openbare scholen studenten zijn die hun studie willen vervolgen in het buitenland. Het oudercollectief van de middelbare scholen heeft contact gemaakt met de volksvertegenwoordiger om aan de bel te trekken, zodat de studenten niet de dupe worden van dit geschil.

Sjovellie Amoksi

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel