Total lockdown gedeeltelijk opgeheven

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Juni 2021 13:53

Voor mij lezen

De total lockdown is gedeeltelijk opgeheven. Burgers mogen van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot en met 18.00 uur over straat zijn. Op de zondagen en de daaraan gelijkgestelde vrije dagen geldt er een volledige lockdown. Dit uitgaansverbod geldt voor de periode 18 juni tot en met 5 juli.

Onderstaand de gedetailleerde uitwerking van het uitgaansverbod:
- Vrijdag 18 juni van 18.00 uur tot zaterdag 19 juni om 06.00 uur.
- Zaterdag 19 juni van 18.00 uur tot maandag 21 juni om 06.00 uur. Op zondag 20 juni geldt de total lockdown.
- Maandag 21, dinsdag 22, woensdag 23, donderdag 24 en vrijdag 25 dagelijks van 18.00 uur tot 06.00 uur.
- Zaterdag 26 juni van 18.00 uur tot maandag 28 juni om 06.00 uur. Op zondag geldt de total lockdown.
- Maandag 28 en dinsdag 29 juni dagelijks van 18.00 uur tot 06.00 uur.
- Woensdag 30 juni van 18.00 uur tot vrijdag 2 juli om 06.00 uur. Op donderdag 1 juli geldt de total lockdown.
- Vrijdag 2 juli van 18.00 uur tot zaterdag 3 juli om 06.00 uur.
- Zaterdag 3 juli van 18.00 uur tot maandag 5 juli om 06.00 uur. Op zondag 4 juli geldt de total lockdown.

Gedurende het uitgaansverbod op de aangegeven uren mogen slechts de essentiële diensten en de personen in het bezit van een dispensatie of die zich geregistreerd hebben via het ministerie van Justitie en Politie, zich op de openbare weg begeven.

Verder wordt gemeld dat de controleposten voor beweging van personen op diverse plekken gehandhaafd blijven. Op strategische controleposten, met name van en naar het zuiden van het land, zal er tevens worden getest op besmettingen.

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatriatie van gestrande passagiers en voor medische noodgevallen. Commerciële binnenlandse vluchten voor regulier passagiersverkeer zijn niet toegestaan.

De grenzen via land, water en lucht blijven gesloten voor personen, tenzij om dringende redenen toestemming wordt verleend door het COVID-19 Crisis Management Team. De door het Outbreak Management Team goedgekeurde en uitgevaardigde COVID-19-preventieprotocollen gerekend worden tot instrumenten van controle vanwege de bevoegde autoriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zal in gesprek blijven met de buurlanden over de wijze van samenwerking bij de grenzen.

Samenscholingsverbod
Het is verboden deel te nemen aan een groep van meer dan vijf personen. Uitgezonderd zijn De Nationale Assemblée, de regering, de Staatsraad en personen uit de zorg, veiligheid en essentiële diensten.

Voorgaande is niet van toepassing op:
- Groepen die enkel bestaan uit personen die een gezin of huishouding vormen kinderen beneden de leeftijd van twaalf jaar.
- Degene die zich bevindt in een groep als bedoeld in lid 1, is verplicht op een daartoe strekkend bevel van een geüniformeerde agent van politie direct zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangegeven richting te verwijderen.
- Bijeenkomsten voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een preventieprotocol is, zijn toegestaan.
- Het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden.
- Bijeenkomsten voor rouwzittingen en uitvaarten zijn toegestaan uitsluitend indien en voor zover niet meer dan tien personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn, indien de ruimte anderhalve meter afstand toelaat, en met inachtneming van de voorschriften en de preventieprotocollen van de genoemde activiteiten.
- Uitvaartbedrijven zijn verplicht zich aan te melden bij het COVID-19 Crisis Management Team.
- Gebedshuizen zijn gesloten.
- Thuiskerkdiensten waaraan personen deelnemen die van buiten de huishouding komen, zijn eveneens niet toegestaan.
- Alle sportactiviteiten, met inbegrip van contactsporten, non-contactsporten en individuele sportactiviteiten zijn verboden.
- Het vervoer van personen door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan onder naleving van geldende protocollen.
- Uitsluitend taxi’s van geregistreerde taxibedrijven mogen uitsluitend rijden voor personen die werkzaam zijn in de essentiële diensten en voor noodgevallen.
- Personen die aantoonbaar mantelzorg verlenen kunnen dat regulier doen, mits zij aan kunnen tonen dat zij zich voor die doeleinden bevinden op de openbare weg.
- Het is eenieder verboden om alcoholhoudende dranken te gebruiken in het openbaar en/of zich onnodig op te houden in de nabijheid van winkels en supermarkten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel