COMMENTAAR: Geen beloning

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2021 12:00

Voor mij lezen

PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI is er een voorstander van om mensen te belonen als zij zich laten vaccineren tegen Covid-19, zo zei hij tegen de Ware Tijd. Het bedrijfsleven zal daarvoor over de brug moeten komen, want de regering heeft daar zelf geen geld voor. De overheid zal, waar mogelijk, ondersteuning geven, verzekert het staatshoofd, al liet hij in het midden op wat voor soort ondersteuning hij doelde.

Los van de enkele grote ondernemingen die hun personeel financieel hebben 'geprikkeld' om zich te laten vaccineren, is het ongepast om bedrijven, die al hele zware tijden meemaken door de coronacrisis en onvoldoende overheidssteun krijgen, om een bijdrage te vragen. Die zijn al blij als ze na corona nog bestaan.

Bovendien lijkt het moment waarop Santokhi deze suggestie doet, verkeerd gekozen. De vaccinatiecampagne draait al twee weken op volle toeren, na maanden van aanmodderen als gevolg van een gebrek aan vaccins. Dus om nu al 'materiële incentives' toe te gaan zeggen terwijl duizenden mensen vrijwillig in de rij bij de prikcentra gaan staan, lijkt erg voorbarig.

Daardoor loop je het risico dat het vaccineren stagneert omdat mensen het gaan uitstellen hun prik te halen in de hoop daar later wat voor te krijgen. Immers, in deze crisis is elk extraatje meegenomen, dat begrijpen we. Maar de vaccinatiebereidheid is bij minstens 70 procent van de bevolking aanwezig, dus laten we ervoor zorgen dat die mensen zo snel mogelijk hun prik krijgen.

Bovenal zou het van de gekke zijn als je de weigeraars gaat belonen als ze toch hun prik willen nemen. Dat zal misschien werken bij een enkeling die gewoon prikangst heeft, maar niet bij hen die zich om principiële redenen niet willen laten vaccineren. Dus mensen die heilig geloven in alle complottheorieën die onder meer via sociale media en - helaas - sommige kerken worden verspreid, zullen met een incentive vast niet over de streep worden getrokken.

Het zou trouwens ook niet eerlijk zijn tegenover al die mensen die hun eigen verantwoordelijkheid wel kennen en zich hebben laten vaccineren. Krijgen zij ook nog wat daarvoor? De president kan zich met zijn regering liever richten op het opzetten van zo veel mogelijk prikcentra waar mensen terecht kunnen. Er zijn er de laatste weken al heel wat in het land verrezen, maar nog niet genoeg. Daar hebben we nu meer aan dan een incentive.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel