Tegenvallende opkomst bij mobiele Covid-19 vaccinatie unit Zanderij

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2021 08:06

Voor mij lezen

PARA - Bewoners van Zanderij en omgeving zijn woensdag - anders dan de organisatie had verwacht - niet massaal getrokken naar de mobiele vaccinatieunit die speciaal voor hen was opgezet. De prikpost was in de aankomsthal van de Johan Adolf Pengel-luchthaven en was bedoeld om zoveel mogelijk van het gebied mee te nemen. Maar rond twee uur 's middags, één uur vóór de afsluiting, waren er ongeveer 165 gevaccineerden geregistreerd onder wie ook personeelsleden van Luchthavenbeheer.

Waaraan de tegenvallende opkomst op Zanderij ligt, is voor Carmela Fernandes, coördinator van de mobiele unit van het Covid-19-vaccinatieteam, niet duidelijk. Toch was ze niet compleet teleurgesteld. "Het kon veel beter maar ik ben niet ontevreden. We dwingen niemand", merkte ze op.

Haar collega, dokter Natanaël Filemon, eindverantwoordelijke van de mobiele unit, weet dat vooral mensen in dorpen en andere gebieden buiten Paramaribo veel twijfel hebben over het coronavaccin. Hij pleit daarom voor een andersoortige communicatie naar die specifieke groepen.

'Meet the people-campagnes' zoals bij de verkiezingen kunnen volgens hem wellicht een ander effect hebben op de twijfelaars. "De mensen hebben heel veel vragen. Er is nu wel veel informatie beschikbaar, maar ik weet niet of dat op het niveau van iedereen is", aldus Filemon.

Onder de gevaccineerden bevond zich een drietal Turken, dat gebruik van de gelegenheid maakte om zich in te enten. "We zijn voor werk in Suriname. We wonen in de buurt, dus we zijn gelijk gekomen. Het is voor ons belangrijk, omdat we vaker moeten reizen. Dit is de enige manier om je te beschermen", vertelt Taner Dondurmaci als leider van de groep.

Ook Xieronie Druiventak, bewoner van Wit Santi en medewerker van Luchthavenbeheer, heeft niet geschroomd om de vaccinatie te nemen. "Ik voel me nu stukken veiliger", onderstreept ze. Voor directeur Vijay Chotkan, die woensdag ook zijn eerste prikje ontving, is het vooral belangrijk dat het personeel dat veel in contact komt met reizigers zichzelf veilig stelt.

Volgens hem was het besluit om medewerkers te beschermen snel genomen. "Indien je medeburgers wil beschermen moet je jezelf eerst beschermen." Ook voor het personeel van Luchthavenbeheer geldt dat niemand wordt verplicht het Covid-19-vaccin te nemen. Volgens de statistieken op de website ( https://laatjevaccineren.sr/) zijn er tot en met woensdag 155.669 burgers gevaccineerd, waarvan 127.363 een eerste prik hebben gehad en 28.306 hun tweede.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel