COLUMN: Mondkapjesmiljonair

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Soms vind ik het extra fijn, en doe ik extra mijn best, om het nieuws in Nederland, of het nieuws in de VS of een ander zogenaamd eerstewereldland op de voet te volgen. Dat is in tijden dat ik zo depressief en wanhopig wordt van de situatie in eigen land dat ik het eigen nieuws niet meer tot me kan en wil nemen. Een ‘ver-van-mijn-bed’-nieuwsshow is dan heel verstandig - je windt je er sowieso minder om op.

Ten tijde van Trump daar, en DDB hier, werkte dit systeem ook als balsem op mijn ziel. Zij hebben het erger dan wij, dacht ik vaak. Ik verbaasde me continu over de overeenkomsten tussen de twee regeringsleiders en de regeringen. Ik vroeg me af wie van wie afkeek, of als ze misschien dezelfde adviseurs hadden. En dat, voor de duidelijkheid, bedoel ik niet als compliment.

Dezer dagen bekijk ik met name de Nederlandse politieke en andere perikelen. En voor al je leven - ook dit werkt zeer therapeutisch. Zo ontdekte ik dus dat er minstens één heuse mondkapjesmiljonair is. Een meneer die, hoogstwaarschijnlijk (en die hoogstwaarschijnlijk schrijf ik er alleen maar bij om gedekt te zijn tegen eventuele aantijgingen van smaad enzo) vanwege zijn politieke connecties, te midden van de eerste Covid-golf, zichzelf negen miljoen euro's rijker heeft gel*ld.

Het spijt me dat ik een sterretjeswoord hier op deze fatsoenlijke pagina in deze fatsoenlijke krant gebruik - maar het is het enige woord dat afdoende beschrijft wat er is gebeurd. Want meneer kreeg alles gedaan van het ministerie dat over de mondkapjesbestelling ging. Hij mocht zijn eigen voorwaarden bepalen, hij kreeg al het geld voorgeschoten door de Nederlandse overheid en ik kijk en luister naar hem in interviews en begrijp maar niet dat men hem zo grif geloofde. Maar ja, politieke connecties, beetje bekend van de tv, goedgebekt enzo - zo kennen wij er ook een heleboel.

Midden in de chaos van die eerste golf dus, sprong meneer als reddende engel op - er was een enorm tekort aan mondkapjes. Dat regel ik even, zei hij, en ik doe het 'om niet'. 'Om het niet', leer ik via Google, is iets doen zonder dat je een tegenprestatie verwacht, of er zelf beter van wordt; het is een schenking, vrijwilligerswerk. Maar ja, toen bleek er dus wel degelijk een heleboel geld verdiend te worden, hij had daar he-le-maal niet op gerekend hè, hij schrok er eigenlijk zelf een beetje van, zei hij. Hij schrok niet genoeg om dat ook te melden aan de opdrachtgever en te zeggen: 'oh verdorie, ik heb jullie teveel laten betalen voor die mondkapjes (die overigens ook niet bruikbaar lijken te zijn - gevaarlijk voor de gezondheid), dus hier heb je die negen miljoen van mij, en die drie miljoen zoveel van mijn kornuiten terug - want we zouden het gratis doen hè'.

Zoals dat gaat - hij ontdekte hoe fout zijn negen miljoen winst is, pas toen de journalisten het onthulden. En dan een gedraai hier en gedraai daar ... ik kijk ernaar en denk: 'heb jij, mondkapjesmiljonair misschien dezelfde colleges gevolgd als de aasgieren die sinds jaar en dag rondvliegen rond de politieke top in Suriname?' Ik bedoel: mondkapjes, aardappel en uien, eten voor schoolkinderen, what's the difference, het systeem en het denken is hetzelfde.

Wat ook heel interessant is: in Nederland kan de minister van Volksgezondheid twee van de ruim vijf miljard euro corona-gerelateerde uitgaven niet verantwoorden. Er zijn geen bonnetjes. Dat is dus bijkans 40 procent van de corona-uitgaven van dat ministerie. Ik ben benieuwd hoe de boekhouding er bij ons uitziet. Ik hou me aanbevolen voor inzage in de administratie, via mijn volksvertegenwoordigers, of een mooi Clad-rapport. De minister van Financiën heeft aangegeven dat hij investeert in versterking van de Clad - zie daar een gelegenheid om die versterking te demonstreren.

[email protected]

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait