COMMENTAAR: Beveiliging ziekenhuizen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

MET DE DOOD van een weggelopen patiënt van het Regionaal Ziekenhuis Wanica is het vraagstuk van veiligheid, beveiliging en bewaking bij ziekenhuizen weer actueel geworden. Het is niet de eerste keer dat zich een incident voordoet waarbij een patiënt aan de aandacht en toezicht van het personeel ontsnapt. In september 2019 klom een patiënt van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ter hoogte van de derde etage in een bouwsteiger en sprong ruim twee uren daarna omlaag. Hij raakte gewond.

In mei ontsnapte een vrouw, die daar verpleegd werd aan de aandacht van het personeel van het Regionaal Ziekenhuis Wanica, sprong ook vanaf een balkon naar beneden en liep fracturen op. Enkele decennia geleden liep een bejaarde man die in het 's Lands Hospitaal werd verpleegd weg en is van hem sindsdien taal noch teken vernomen. Ook in de buitenlandse media duiken regelmatig verhalen op van patiënten die uit ziekenhuizen zijn gesprongen. Het is dus geen puur Surinaams fenomeen.

Toch is het nodig om in de Surinaamse context aandacht te vragen voor deze zaak. Een ziekeninstelling is geen gevangenis en gelden derhalve dus ook andere protocollen wat betreft de veiligheid en beveiliging. Desalniettemin mag verwacht worden dat er adequate toezicht is op personen die in de ziekenhuizen worden verpleegd. Zijn verpleegkundigen fysiek opgewassen tegen bijvoorbeeld weerspannige of psychotische patiënten die gewelddadig worden.

Het gros van het verplegend personeel in Suriname, dus ook in de ziekenhuizen bestaat uit vrouwen. Volgens een medicus zijn er protocollen waarbij patiënten die aan een ernstige vorm van depressie lijden, suïcidale neigingen of een voorgeschiedenis van suïcidepogingen hebben, meestal op de begane grond van ziekeninrichtingen worden geplaatst. Nagegaan dient te worden of deze protocollen ook stipt worden toegepast in de Surinaamse ziekenhuizen met meer verdiepingen.

Misschien is het nodig meer beveiligingspersoneel in dienst te nemen, of meer mannelijke verpleegkundigen op de afdelingen te hebben. Maar misschien is belangrijker dat er een protocol komt dat aangeeft welke rol ziekenhuispersoneel dient te spelen of acties die moeten worden ondernomen bij het tegengaan van het weglopen van patiënten of nadat 'ontvluchting' van een patiënt is geconstateerd.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait