Meer Nederlandse handen aan bed in strijd tegen corona

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De ziekenhuizen liggen vol, het zorgpersoneel draait dubbele shifts. Vele medische studenten, student verpleegkundigen en vrijwilligers reiken hen de helpende hand in de strijd tegen Covid-19. Maar er is meer nodig, zeker om de werkuren wat menselijker te maken. Vandaar dat er naast de ruim twintig man die vorige week vrijdag arriveerden deze vrijdag nog meer artsen en verpleegkundigen uit Nederland komen om Suriname te helpen in deze derde coronagolf. Dat bevestigt infectioloog Lycke Woittiez tegenover de Ware Tijd.

Zij is vanaf het begin betrokken bij het opstellen van de Covid-19-protocollen in de ziekenhuizen. Ze werkt nauw samen met de teams uit Nederland en Suriname die zich dag en nacht inspannen om de derde coronapiek het hoofd te bieden. Deze samenwerking tussen de Nederlandse en Surinaamse zorgverleners verschilt met die van de eerste coronagolf. Woittiez: "In het begin was alles nog nieuw en onbekend. We hebben tijdens de eerste golf veel kunnen leren van de ervaring, kennis en expertise van de Nederlanders, omdat zij hun eerste golf toen net achter de rug hadden."

Met de huidige missie worden de protocollen weer doorgenomen en wordt kennis uitgewisseld. "Maar meer nog dan toen hebben we de handen aan het bed nodig om het overbelaste zorgsysteem te ontlasten." De Nederlandse zorgverleners bestaan onder meer uit IC-verpleegkundigen, (zaal)artsen, microbiologen, intensivisten, internisten en technisch personeel dat de meegestuurde machines helpt bedienen. Ze worden ingezet in verschillende ziekenhuizen. "Er is een goede samenwerking. We kijken naar de beste inzet van de teams op de afdelingen en in de ziekenhuizen."

Maar de nood is hoog en het tekort aan zorgpersoneel is nijpend, aldus Woittiez. "Studenten en vrijwilligers helpen mee zodat de zorgverleners zich puur kunnen richten op belangrijkere zorgtaken. De ondersteuners brengen bijvoorbeeld eten vanuit de keuken naar de patiënt of schone kleding die door familie is aangeleverd. Maar ook doen ze lichte werkzaamheden in de zogenaamde 'vieze' Covid-19-zone. Dit alles om de zorgverleners te ontlasten."

De Covid-19-afdelingen van de ziekenhuizen liggen continu vol en de doorstroming is groot. "Veel mensen worden dagelijks ontslagen, omdat ze niet meer aan de zuurstof hoeven. Vroeger hielden we die patiënten voor de zekerheid nog één tot twee dagen extra in het ziekenhuis ter observatie, maar nu worden ze als ze 24 uur zonder extra zuurstof kunnen al ontslagen en neemt de thuisisolatie het over. Het is een grote logistieke operatie. Door tekort aan personeel draaien de beschikbare krachten soms dubbele shifts of moeten ze extra dagen werken."

Woittiez beklemtoont hoe belangrijk het is dat Suriname nu veel vaccins krijgt. Ook het feit dat er steeds meer gevaccineerd wordt is een stapje dichterbij het einde van de pandemie. "Want dat bevrijdt ons uit deze ellendige situatie. Maar we zijn er nog niet. We kunnen nog niet rustig ademhalen."

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait