Onderzoek naar overlijden weggelopen patiënt Wanica-ziekenhuis

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de dood van een patiënt die woensdagavond uit het Wanica Streekziekenhuis is weggelopen. Het ontzielde lichaam van John L. (46) werd donderdagmorgen door bezorgde familieleden in het aangrenzend bos aangetroffen. Het lijk is door justitie in beslag genomen en lijkschouwing zal de doodsoorzaak moeten uitwijzen. Boze familieleden verwijten het ziekenhuis grove nalatigheid en dreigen met gerechtelijke stappen.

Volgens nabestaanden zouden medewerkers van het ziekenhuis geweigerd hebben woensdagavond een grondig zoektocht te houden. Indien het gebied goed was uitgekamd zou de patiënt niet zijn overleden, luidt de beschuldiging. Jason van Genderen, directeur van het Wanica Streekziekenhuis, zegt aan de Ware Tijd dat de nu overleden man, al enkele dagen in het ziekenhuis werd verpleegd nadat hij positief was getest op Covid-19.

Woensdagavond werd hem gerapporteerd dat omstreeks acht uur 's avonds een patiënt was weggerend uit de Covid-19-afdeling van het ziekenhuis, achternagezeten door de bewaking van het ziekenhuis. De man verdween echter in het aangrenzend zwampbos. "Op een gegeven moment is de patiënt buiten het terrein van het ziekenhuis in het zwampgebied in het donken". Daarna werden militairen die daar ook bij de bewaking ondersteunen alsook de politie en familie van de man op de hoogte gesteld.

Er is gezocht  naar de man maar vanwege de duisternis is men diep in het bos gegaan zegt de directeur en is de patiënt niet gevonden. Donderdag werd de man door een familielid in het bos aangetroffen, maar hij toonde geen teken van leven meer. Van Genderen zegt dat daarna de politie weer werd ingeschakeld. Familieleden die ter plekke waren volgens hem zeer verhit en emotioneel en slingerden verwensingen naar het hoofd van het ziekenhuispersoneel en de bewaking als zouden die verantwoordelijk zijn voor de dood van John L. Ook de leiding van het ziekenhuis werd uitgejouwd en uitgescholden.

De situatie was volgens de directeur van dien aard dat op advies van de politie en militairen de vaccinatie die om 8.00 uur 's morgens zou beginnen niet meer op dat tijdstip aan te vangen vanwege "de hectische situatie die er heerste". De prikactiviteiten begonnen daarom iets later. Nadat het lijk uit het bos was gehaald en naar het mortuarium afgevoerd volgde een gesprek tussen de dienstdoende specialist en aanwezige artsen met een afvaardiging van de nabestaanden. De directeur wacht het onderzoek naar de doodsoorzaak en wat zich precies heeft afgespeeld af.

Of de man suïcidaal was zoals door sommigen wordt beweerd zal het onderzoek ook naar boven brengen. Van Genderen legt uit dat de man vanwege de infectie wel verward was, iets dat bij meerdere besmette personen gebeurt. "Hij vertoonde die verschijnselen en was daarvoor ook onder behandeling. Hij was wel verward. Hij trok alles van zijn lijf; zuurstofmaskers, slangetjes. Hij weigerde de behandeling en is daarom weggerend op een onbewaakt moment", zegt de directeur.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait