Laagste stroomtarief wordt SRD 50

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Wanneer per 1 juli de subsidie op elektriciteit wordt afgebouwd zullen huishoudens met de laagste stroomverbruik niet meer dan SRD 50 per maand betalen. De overheid stapt vanaf die datum namelijk af van object- naar subjectsubsidie. Hoewel aan de hand van de nieuwe berekening van elektriciteitstarieven sommige huishoudens met de subsidie die ze zullen krijgen een rekening van ongeveer SRD 13 zouden moeten betalen heeft de regering bepaald dat het laagste tarief dat huishoudens in rekening gebracht mogen worden SRD 50 per maand is. Tijdens een persconferentie van de regering woensdag werden de nieuwe elektriciteitstarieven bekendgemaakt.

Besloten is huishoudens met fase 1 en 2 voor SRD 320 per maand te subsidiëren. Ook kleine commerciële gebruikers die 1 of 2 fase aansluiting hebben krijgen een subsidie van SRD 250 per maand. Wie een 3 fase aansluiting heeft krijgt geen subsidie, zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij voerde verder aan dat 88 procent van de huishoudelijke afnemers gesubsidieerd zullen worden. Er werden verschillende scenario's gepresenteerd over de omvang van huishoudens en wat hun stroomrekening zal zijn.

Een tweekamerwoning, zonder airco-apparaat met een 1-fase aansluiting en een verbruik van 167 kilowattuur zou volgens de nieuwe tarievenstructuur SRD 420 per maand moeten betalen. Nu is dat SRD 56. Vanaf 1 juli zal zo een huishouding vanwege de subsidie die wordt gekregen slechts SRD 100 hoeven tee betalen. Wie nu SRD 72 betaalt zal SRD 164 betalen en huishouden met een huidige stroomrekening van SRD 171 zullen vanaf de introductie van de subjectsubsidie SRD 416 betalen. Hun echte rekening zou SRD 736 moeten zijn.

Een huis met 2-fase aansluiting, vier kamers, drie airco's en een verbruik van 1110 tot 1304 kilowattuur zou met het nieuwe tarief SRD 1708 moeten betalen. De huidige rekening bedraagt SRD 1033, maar met de subsidie zal dit huishouden vanaf 1 juli SRD 1388 per maand betalen. Per jaar reserveert de overheid een half miljard Surinaamse dollar voor stroomsubsidie.

In 2019 bedroeg de subsidie aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) SRD 1.2 miljard. Dit jaar zou het bedrag veerdubbelen naar SRD 2.5 miljard indien de objectsubsidie niet wordt afgebouwd en de EBS gerationaliseerd wordt. De nieuwe tarievenstructuur moet ertoe leiden dat de EBS zelfvoorzienend wordt en voortaan zelf de broek gaat ophouden. Het bedrijf gaat zelf betalen voor brandstof die ze nodig heeft voor stroomopwekking en ook zelf betalen voor de stroom die wordt afgenomen bij Staatsolie. Aan de andere kant zal de overheid nu wel haar stroomrekeningen betalen.

De rekening voor straatverlichting komt nu op conto van de staat. Abiamofo legde uit dat de kostprijs voor stroom van de EBS momenteel veel lager is dan het tarief dat aan de afnemers wordt aangeboden. Het elektriciteitsbedrijf is daardoor structureel verlieslatend. "Op elke aansluiting lijdt de EBS verlies". Geconstateerd wordt dat er vanaf 2016 er sprake is van een structurele forse overconsumptie van stroom. Het streven is om deze terug te brengen naar ongeveer 15 procent. 

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait