SRD 320 aan stroomsubsidie voor huishoudens met 1- en 2-fase aansluiting

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De aanpassing van de energie- en watertarieven is om de Energiebedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) gezond te maken. Dit zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), gisteren, op een regeringspersconferentie. Volgens hem is het huidige tarief per kilowattuur veel lager dan de kostprijs. Op dit moment draait de EBS op verlies op elke nieuwe aansluiting.

"Het bedrijf is structureel verlieslatend in neerwaartse spiraal," schetste de bewindsman de situatie van EBS. Vandaar dat er een financiƫle doorlichting komt van het bedrijf. Er is een staffelmodel ontwikkeld, waarbij subsidies worden doorberekend in het tarief.

De minister stelt dat SWM in een moeilijkere financiƫle positie zit dan de EBS. "Het bedrijf kan moeilijk het hoofd boven water houden." Hij zei dat het huidige tarief voor een kubieke liter water onder de kostprijs is. Abiamofo gaf aan dat dit niet kostendekkend is. De SWM-tarieven zijn in geen vijf jaar aangepast.

Huishoudens met een 1- en 2-fase aansluiting zullen voor een bedrag van SRD 320 gesubsidieerd worden. Een gebruiker die een 1-fase aansluiting heeft met een verbruik van 95 kilowattuur betaalt nu SRD 37. Dit bedrag zal worden opgetrokken naar SRD 333. Met de subsidie-inbreng betaalt zo'n gebruiker dan SRD 13, maar de regering is tot een minimumbedrag van SRD 50 gekomen. Niemand betaalt minder dan SRD 50 aan stroom. Alleen de 1- en 2-fase aansluitingen worden gesubsidieerd. Personen met een 3-fase aansluiting moeten het volle bedrag betalen.

Naomi Hoever

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait