Stabilisering valutamarkt niet mogelijk zonder flankerend budgettair beleid

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De regering zal met flankerend beleid moeten komen ter ondersteuning van monetaire maatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de wisselkoers te kunnen stabiliseren. Vanaf maandag geldt slechts één wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Het grote gat op de overheidsbegroting moet kleiner gemaakt worden, zegt bankdirecteur Steven Coutinho (DSB). Hij wijst op vraag, aanbod en speculatie als de meest belangrijke factoren die momenteel de hoogte van de koers bepalen. Aan de vraagzijde zijn de grote fiscale tekorten van de overheid die gefinancierd moeten worden door leningen bij de CBvS en andere banken of zelfs private sector de grote boosdoener.

Coutinho voert verder aan dat de Centrale Bank de koers zou moeten kunnen verdedigen met behulp van internationale USD reserves. Deze waren in 2020 echter niet meer beschikbaar. De Amerikaanse dollars komen nu voornamelijk van cambio's en niet van de Centrale Bank. Volgens de DSB-topman zijn er cambio's die het aanbod beperken. Ze houden de dollars vast in afwachting van een hogere koers. Dit beperkt dus het aanbod en stuwt de koers omhoog. "Wil je de koers aanpakken, zal je de vraag moeten beperken door bijvoorbeeld SRD's te binden door middel van monetaire instrumenten zoals kasreserveregelingen, hoge rente termijndeposito's et cetera." Voorts zou het aanbod van vreemde valuta verhoogd moeten worden, wat moeilijk gaat als er geen verhoogde export is. Daarnaast zullen de fiscale tekorten bij de overheid weggewerkt moeten worden.

Duurzaam monetair beleid

Volgens Finabank-directeur, tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Eblein Frangie, zijn er nog te veel Surinaamse dollars in omloop die afgeroomd moeten worden. Hoewel de focus is op stabilisering van de wisselkoers door die marktconform te krijgen, zal het echter een pakket van maatregelen zijn die de koers uiteindelijk zal stabiliseren. Er zal, aldus Frangie, modern duurzaam monetair beleid gevoerd dienen te worden waarbij rente- en liquiditeitsinstrumenten worden ingezet; sterke instituten worden opgebouwd, maar vooral een duurzaam integraal fiscaal raamwerk wordt opgezet "om belastingmiddelen in de breedte en diepte binnen te halen." Een sterk fiscaal beleid is daarbij essentieel. Zo zal brandstof niet langer gesubsidieerd moeten worden, nutstarieven moeten niet voor een ieder worden gesubsidieerd, de btw moeten worden ingevoerd en invoerrechten op basis van de reële koers moeten worden betaald. Ook moeten er maatregelen komen zodat meer burgers en bedrijven belasting gaan betalen.-.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait