Eerste editie Black Heritage Festival een feit

Otmar Watson. Foto: Untold
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 Juni 2021 06:10

Voor mij lezen

De Keti-Koti maand is officieel ingeluid in Suriname en Nederland en is onderdeel van het Black Heritage Festival. Met de start van dit festival hebben de meeste Afro-Surinaamse en Nederlandse organisaties over de hele wereld de aanzet gegeven voor het vergroten van de bewustwording over de Afrikaanse geschiedenis. Het thema van dit festival is ‘Roots’.

In Nederland wordt er aan de hand van theatervoorstellingen aandacht gevraagd voor de geschiedenis van de Afrikaanse beschaving. In het theaterstuk ‘De taal van de Goden’ wordt het verhaal van het oude Egypte en Sudan verteld. Egypte heette vroeger Kemet en Sudan stond bekend als Kush. Er wordt geprobeerd om meer Afrikaanse kennis te delen.

Otmar Watson, beter bekend als Kodjo Koemabala, directeur en artistiek leider van stichting Untold, maakt zich al langer dan achttien jaar sterk om de geschiedenis, het erfgoed, de kunst en cultuur van de mens van Afrikaanse origine op een waardige manier uit te dragen. Hij hoopt in augustus af te reizen naar Suriname om samen met dansschool 'Be Your Own Hero' voorstellingen te vertonen aan het Surinaamse publiek.

Met het Black Heritage Festival streeft de stichting Untold ernaar om kunst, cultuur, erfgoed en geschiedenis samen te brengen. Er zullen in Nederland verschillende evenementen georganiseerd worden, waarbij mensen van ieder geloof en bevolkingsgroep bij elkaar kunnen komen. De COVID-19-maatregelen in Nederland zijn de afgelopen weken versoepeld, waardoor men weer kan participeren aan evenementen. Het bij elkaar komen om een spiritueel evenement mee te maken zal voor veel mensen een opluchting zijn.

Enkele voorstellingen die al eerder zijn gepresenteerd aan het publiek zowel in Suriname en Nederland zijn: Obia, Konfo, Sreka en Ampuku. Deze voorstellingen vertelden het verhaal waarmee de meeste Afro-Surinamers werden geconfronteerd bij het opgroeien zoals de kennismaking met Winti als geloof en ook de verschillende negatieve bedenkingen over dit geloof.

Met de verschillende voorstellingen, lezingen en workshops zal men ernaartoe blijven werken om de juiste kennis over de verschillende geloofsovertuigingen en verhalen vanuit Afrika de juiste waardering en erkenning te geven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel