PALU heeft instituten verzwakt en speelt nu mooi weer

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

5 Juni 2021 18:38

Voor mij lezen
loading foto
previous next


De PALU heeft 5 jaar lang meegeholpen om samen met de NDP diverse instituten te verzwakken en veel geld te laten liggen. Nu speelt ze mooi weer en komt met voorstellen, die ze blijkbaar nooit gedaan heeft toen ze met de NDP in de regering zat.

In een artikel op Starnieuws verwijt de PALU de huidige regering dat ze een soortgelijk leenbeleid voert als dat van de NDP. In het artikel hemelt de PALU zichzelf op als degene die de oplossing voor alle problemen zou hebben. Het stemmingmakende artikel is kennelijk bedoeld om als buitenparlementaire politieke partij wat aandacht te trekken. Dat is haar goed recht, maar het zou de PALU sieren indien ze eens heel kritisch naar zichzelf en haar eigen performance in de periode 2010-2015 zou kijken.

De PALU was verantwoordelijk voor het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, maar ook medeverantwoordelijk voor het hele regeringsbeleid. Hoe transparant was het concessiebeleid toen? Keer op keer werd vanuit het parlement naar een overzicht van alle goudconcessies gevraagd, maar is ooit gegeven? De Geologisch Mijnbouwkundige Dienst die adviezen moest geven bij toekenning van goudconcessies werd buiten spel gezet. Concessies werden in een heel kleine kring rond de minister toegekend aan personen waaronder friends and family.

Bij Staatsolie was een deskundige persoon jarenlang voorbereid op de positie van financieel directeur, maar de PALU eiste deze positie op en plaatste een minder gekwalificeerde partijloyalist daar. Heeft de PALU bij de EBS orde op zaken gesteld? Is de goudsector en andere sectoren die in de portefeuille van de PALU zaten goed en transparant geordend? In 2013 zijn de deals met de buitenlandse goudbedrijven gesloten, waardoor deze vrijgesteld zijn van vele belastingen (zelfs toekomstige belastingen). Was dat de manier om de lokale productie-bedrijven te ondersteunen?

Waarom wilde de PALU de meeropbrengsten uit de goud- en oliesector nooit in een Spaar- en Stabilisatiefonds onderbrengen, zodat er een buffer was in slechte tijden? Heeft de PALU in breder verband voorstellen gedaan om de belastingdienst toen te versterken? Nee, want men had eigen partijpolitieke prioriteiten en weigerde met onafhankelijke deskundigen samen te werken. Nu verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet.

Wij kunnen nog veel meer opsommen, maar laten het hierbij. Indien de track record van de PALU tijdens haar periode in de NDP-regering van dien aard was dat zij respect had afgedwongen en transparant beleid had gevoerd dan zou de PALU serieus genomen worden. Helaas haalt de partij in haar artikel zaken aan die geen feitelijke basis hebben en rijgt men verwijten aan elkaar naar de regering toe, terwijl men zelf boter op zijn politieke kop heeft. De kiezers hebben de PALU in mei 2020 doorgehad en geen zetels gegeven. Zelfs Coronie waar de PALU vele jaren lang zetels heeft gehaald is geen meter vooruit gekomen. Waar is het PALU plan om Coronie te ontwikkelen?

De regering Santokhi/Brunswijk werkt veel serieuzer dan de PALU in haar periode gedaan heeft aan herstel van de economie. Het Herstelplan van de Regering en de samenwerking met de IMF/IDB/Wereldbank/CDB zullen Suriname uit het economische dal halen, waarin ze mede door het falend NDP/PALU beleid in terecht is gekomen. Geef deze regering rustig de tijd, want afbreken gaat snel, maar weer opbouwen kost tijd.

VHP Mediacommissie
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel