Regionaal plan nodig voor aanpakken illegale visserij

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

5 Juni 2021 18:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Wereldwijd, dus ook in Suriname, vormt illegale visserij een probleem. Zonder indamming zal er op den duur sprake zijn van overbevissing. Deze vorm van stroperij kan grote gevolgen hebben voor de vispopulatie wat weer consequenties zal hebben voor de mens, omdat vis een belangrijke voedselbron is. Illegaal vissen in Surinaamse wateren werkt daarbovenop oneerlijke concurrentie in de hand ten opzichte van zij die zich aan alle regels houden. Op 5 juni is het de 'Internationale Dag voor de Strijd tegen Illegale, Niet-gerapporteerde en Ongereguleerde Visserij'.

Er is volgens Michael Hiwat, Oceans and Wildlife Officer van het World Wide Fund for Nature (WWF), een regionale aanpak nodig om illegale visserij in te dammen. Hij vertelt dat in 2018 een regionale workshop werd gehouden over dit probleem, waarna er een regionaal project tussen Suriname, Frans-Guyana en Guyana werd opgezet om dit euvel aan te pakken. Er worden onder meer (nationale) actieplannen ontwikkeld tegen illegale visserij. Het project, dat in de beginfase is, duurt drie jaar.

De regionale aanpak is volgens Hiwat vooral nodig omdat los van de lokale illegale visserij er de grensoverschrijdende vorm is met buitenlandse boten die in lokale wateren zonder toestemming komen vissen. "Uitwisselen van gegevens tussen de landen gebeurt niet optimaal. Het vindt wel op beperkte schaal plaats tussen Suriname en Frans-Guyana, maar er is veel meer mogelijk voor een betere samenwerking. Je kan het niet alleen aanpakken, het zal gecoördineerd moeten worden gedaan", stelt Hiwat.

Om duurzame visserij te kunnen garanderen, is het belangrijk illegaal vissen te bestrijden, want het heeft invloed op de vispopulatie, zegt Hiwat. Ook belangrijk is dat Suriname duidelijk beleid formuleert voor bijvangst. "Het is belangrijk die te verminderen. WWF is samen met de Visserijdienst, de Wereldvoedselorganisatie en National Oceanic and Atmospheric Administration bezig een speciaal systeem te ontwikkelen voor de sector om zo de bijvangsten te verminderen of zelfs te voorkomen."

Het uitvoeren van een biomassastudie om na te gaan wat de status is van de vispopulatie, is zeker van belang voor een duurzaam visbeleid. "Dan zien we hoe het zit met overbevissing." Suriname heeft drie maanden geleden een nieuw visserijmanagementplan getekend, waarin ook staat hoe de illegaliteit zal worden aangepakt.

Ook het Visserscollectief pleit voor aanpak van het illegaal vissen. "Het blijft een bedreiging voor de lokale vissers, maar ik denk niet dat het kan worden uitgeroeid omdat veel mensen er baat bij hebben dat het in stand wordt gehouden", zegt secretaris Mark Lall. "Maar het is niet eerlijk naar de legale vissers toe, die betalen voor het keuren van hun boot, voor hun vergunning en daarnaast nog andere uitgaven hebben. Hoe zullen wij daartegen kunnen concurreren?"

Hij pleit voor meer controle en regel- en wetgeving om vissers die illegaal werken te ontmoedigen. "Ze begaan een economisch delict en hen moet een boete opgelegd worden. Hoe vaker ze beboet worden, hoe minder mensen zich hieraan schuldig zullen maken", denkt Lall. Hij kijkt uit naar het resultaat van het regionale project. "We juichen elke stap toe om illegale visserij in te dammen. Dagelijks zien we dingen gebeuren op het water, maar niemand die optreedt." Om de controle op te voeren bekijkt de overheid samen met WWF mogelijkheden om inspecteurs van de Visserijdienst op te leiden tot buitengewoon agent van politie. "Vaak zien zij zaken, maar mogen niet optreden en zijn afhankelijk van de politie. Door ze tot buitengewoon agent te maken, kunnen zij ter plekke optreden", zegt Hiwat.

Dat duurzame visserij een utopie is, wil de WWF-functionaris niet zeggen. "Als men zich aan de regels houdt die zijn vastgesteld om duurzame visserij te garanderen kan het wel. Echter, we merken in de praktijk dat het vaak misgaat omdat mensen vooral hebberig zijn en steeds meer willen vangen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel