Ordehandhaving politie gehinderd door coronapandemie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 Juni 2021 14:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De handhaving van de coronamaatregelen door de politie komt niet goed uit de verf omdat de Covid-19-pandemie een zware wissel trekt op de personele bezetting van het Korps Politie Suriname. De handhaving wordt ondermijnd, niet door gebrek aan transport, geld of andere middelen, maar omdat ruim 120 manschappen niet ingezet kunnen worden. Vanwege Covid-19 zijn ze in isolatie of quarantaine, waardoor de handhavingscapaciteit van het korps “ernstig is teruggelopen”. Dat heeft korpschef Roberto Prade de regeringstop en de minister van Justitie en Politie woensdag tijdens bespreking van de handhaving voorgehouden.

President Chandrikapersad Santokhi zei donderdag in De Nationale Assemblee dat nu wordt nagegaan om de politieambtenaren een sneltest te laten ondergaan om vast te stellen of ze besmet zijn of niet. Wie niet besmet blijkt te zijn kan dan weer voor de dienst worden ingezet. "Begrijpt u wat Covid doet met de veiligheidsdiensten?" stelde het staatshoofd. Santokhi en andere leden van de regering informeerden het parlement bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen over de stand van zaken met betrekking tot de Covid-19-situatieHij riep op dat samenkomsten om enge groeps- en politieke belangen achterwege te laten omdat deze evenementen een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Er zijn tijdens het overleg met de korpschef nieuwe afspraken gemaakt. Zo zal er verscherping komen van het boetebeleid, betere coördinatie tussen ministeries en diensten bij de handhaving en zal de zichtbaarheid van ordehandhavers worden verhoogd. Voorts zal er "effectief" worden opgetreden met onmiddellijke sluiting van bedrijven en intrekking van vergunning" van overtreders. "Als je de samenleving niet kan beschermen, ga ze niet misleiden. Houdt je mond. Ga ze niet misleiden met anti-propaganda; met onjuiste informatie. Als jij je niet wil vaccineren is jouw recht; is jouw vrijheid, maar ga anderen niet daardoor be?nvloeden. Laten we ophouden met misleiding, laten we ophouden met nepberichten als zou het vaccin schadelijk zijn. Dat huismiddelen genoeg zijn; dat huismiddelen genoeg werkzaam zijn tegen het virus", aldus de president.

De regering zal waar nodig doorgaan met verscherping van de maatregelen, maar de samenleving dient zich aldus het staatshoofd te houden aan de maatregelen. Alleen zo kan de verspreiding van het virus worden afgeremd. De president en minister Amar Ramadhin die ook aan het woord kwam zeiden dat indien de samenleving zich aan de maatregelen houdt binnen zes tot acht weken infecties, ziekenhuisopnamen en sterfte als gevolg van het longvirus sterk zullen afnemen. De maatregelen moeten gezien worden als straf of vrijheidsbeperking. Sommige landen waren langer op slot maar nu gaan hun economieën weer open omdat de situatie tot beheersbare proporties is teruggebracht.

Hij riep andere dan de politieke leiders in het land op een steentje bij te dragen en hun volgers op te roepen zich te laten vaccineren. Nu is al 15.6 procent van de bevolking gevaccineerd, zei minister Ramadhin. President Santokhi stelde dat wanneer meer dan 50 procent van de bevolking is gevaccineerd er een beleid gevoerd zal worden om de economie weer geleidelijk aan open te stellen. Het staatshoofd herhaalde zijn vaker gedane oproep: "Laat je vaccineren!" Ook vicepresident Ronnie Brunswijk deed deze oproep in het Sranan, Aucaans en Saramaccaans. Daar er nu zicht is en toezeggingen dat de komende dagen grote hoeveelheden vaccins worden ingevoerd, vanaf donderdag het vaccinatieprogramma zal worden ge?ntensiveerd. Vanaf vrijdag, morgen, worden personen vanaf 18 jaar gevaccineerd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel