Meulenhof: “Oplossing grondenrechtenvraagstuk niet zo moeilijk voor regering”

Patricia Meulenhof. Foto: Radika journaal
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Mei 2021 06:07

Voor mij lezen

Het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk is niet zo moeilijk. Dit stelt de voorzitter van de presidentiële grondenrechten commissie, Patricia Meulenhof. De commissie heeft als opdracht gekregen om advies uit te brengen aan de regering ten aanzien van de aanpak van het grondenrechtenvraagstuk, zegt ze in gesprek met Suriname Herald.

Volgens Meulenhof heeft de commissie al een aantal punten van de opdracht uitgevoerd. Er is bijvoorbeeld al informatie verzameld over dit vraagstuk. Verder is er ook al gekeken naar de conceptwet, die bij de assemblee ligt. De conceptwet is ook van commentaar voorzien. Ze legt verder uit, dat er nu wordt gewerkt aan een goed wetsproduct dat aan de regering zal worden aangeboden. De commissie streeft ernaar om de conceptwet dit jaar nog af te hebben. Nu wordt gewerkt aan het formuleren van het advies voor de regering.

“Met mijn juridische kennis is de conceptwet, die was ingediend niet goed. De wet zou geen volledige bescherming geven aan de mensen die in de gebieden wonen. Er zijn wat zaken die nog goed bediscussieerd en uitgediscussieerd moeten worden. Alleen een deel van het binnenland was in kaart gebracht en wat zal dan gebeuren met het andere deel,” vraagt de commissievoorzitter zich af.

De vorige regering had ook geen kaarten van de gebieden gemaakt. Er was door de regering-Bouterse een conceptwet opgesteld en ingediend, maar die is nooit op de agenda geplaatst. De assembleeleden die de conceptwet hadden opgesteld en ingediend zijn niet teruggekomen in het parlement.

“Met de tribale- en inheemse rechten moet er geen politiek gespeeld worden. Wanneer je zegt dat je problemen oplost, dan moet dat ook gebeuren en niet het omgekeerde. Het grondenrechtenvraagstuk had allang opgelost moeten worden, omdat het niet zo moeilijk is,” geeft Meulenhof aan.

Het Inter-Amerikaans Hof dat de staat Suriname meerdere malen heeft gevonnist zegt dat als je rechtszekerheid wil geven aan de mensen, dan moet dat gebeuren middels wetgeving. Bij de uitvoering van dit vraagstuk is het maatschappelijke draagvlak ook van groot belang. Vooral de awareness, want vele mensen begrijpen het niet. “We moeten begrijpen dat de tribale rechten, mensenrechten zijn en als deze rechten er niet zijn gaat de gemeenschap ophouden te bestaan,” legt Meulenhof uit.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel