Wereld Bijendag: Suriname moet meer doen met de bij

Imker Fabian Esajas
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

20 Mei 2021 05:46

Voor mij lezen
loading foto
previous Imker Fabian Esajas next


“Bijen zijn spirituele beesten,” zegt imker en eigenaar van het bedrijf Ambrosius Bees, Fabian Esajas. “Spiritualiteit is onderdeel van het geheel. Als je naar de relatie kijkt (van de imker met de bij) zie je dat die heel dicht bij de natuur (is). Als imker mag je voor niks bang zijn dat in het ecosysteem voorkomt. Zelfs voor een slang niet.”

De Verenigde Naties hebben 20 mei uitgeroepen tot 'Wereld Bijendag'. Hiermee wil de organisatie bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd. Esajas is toevallig of juist niet, want soms zijn dingen niet toevallig de recente gast van de podcast Vrijblijvende Gesprekken. Hij vertelt in het programma waarom hij de bij belangrijk vindt en wat Suriname allemaal met het insect kan realiseren. De samenleving moet namelijk naar zeggen van Esajas beseffen dat de bij niet lastig is, maar juist een van de belangrijke schakels van ons ecosysteem is. De bij zorgt namelijk op grootschalig vlak voor de bestuiving van de planten en bomen.

“Er is zoveel meer mogelijk met de bij dan die alleen gebruiken als honingproducent. Er kunnen nog meer producten gehaald worden uit de bij (zoals bijenwas, om onder meer kaarsen mee te maken, propolis, die als medicijn gebruikt kan worden en bijengif, dat ook als medicijn gebruikt kan worden). Daarnaast kunnen er ook producten worden geproduceerd zoals bijenkasten en Personal Protective Equipment die kunnen worden afgenomen door imkers waardoor er ook op die manier verdiend en bijgedragen wordt aan de sector.”

De bijenkenner zegt verder dat de producten van de Surinaamse bij geëxporteerd kunnen worden waarmee het land aardig wat mee kan verdienen. Er moet alleen structuur in de sector worden gebracht door de overheid. Esajas kreeg interesse in het vak van zijn oom en door de jaren heen groeide deze interesse in passie. Hij verkoopt momenteel de verschillende bijenproducten aan binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt hij ook trainingen aan personen die zich willen verdiepen in het beroep. Naar zeggen van Esajas kan eenieder imker worden. Je moet wel passie hebben voor het werk en de bij met respect behandelen.

“Het beroep moet onderdeel zijn van je levensstijl. Jouw manier van praten. Je moet je verdiepen in wat je doet.”
Esajas ziet ook graag dat er meer aandacht geschonken wordt aan de bijenteelt in het onderwijs. Kinderen kan je dan op jonge leeftijd namelijk interesseren voor het beroep, maar vooral ook leren hoe om te gaan met bijen.
“De eerste zeven levensjaren zijn belangrijk om het zaadje te planten. Als kinderen puberen begin je ze al te brengen in de ontwikkelingsfase. Ze willen consumeren, ze willen iets weten, ze willen voeding hebben, ze willen iets doen. Daar moet je beginnen met het onderwijzen. Weet je wat het belangrijk ding is van pubers, ze willen gehoord worden. Leer ze hoe je een bijenkast maakt en laat ze (dan) met innovaties komen (daarvoor). “

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel