De Caricom Trots van Suriname

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

20 Mei 2021 03:15

Voor mij lezen
loading foto
previous next


Dwars door de Covid-19 en financiële crises die ook de Caribische regio enorm treffen, heeft de Caricom de afgelopen week bijna geruisloos haar nieuwe secretaris-generaal gekozen. De uit Belize afkomstige Carla Barnet is door de Heads of Government unaniem verkozen als de 8e en eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de Caricom als opvolger van ambassadeur Irwin La Rocque die de regionale organisatie vanaf 2011 heeft geleid.

Haar tegenkandidaat was niemand anders dan onze eigen Manorma Soeknandan, de huidige Deputy Secretary General van de Caricom vanaf 2014. Dat voor de verkiezing van deze belangrijke post er uiteindelijk twee vrouwen zijn voorgedragen, mag als een absolute trots van de regio worden beschouwd. In feite heeft Suriname als lidland voor de kandidatuur van Barnet gestemd vanwege haar groter draagvlak in de regio, zoals de regering heeft gesteld.

Dit is ook de vaststelling van onze ambassadeur die er een bittere nasmaak van heeft overgehouden, met name ten aanzien van het gehele verkiezingstraject. Zonder het vereiste lobbywerk van de regering ter discussie te willen stellen, betwijfelt ze wel diens dedication. Dit mag wel als een domper ervaren worden, zeker ook omdat Soeknandan ongetwijfeld de academische en professionele bagage bezit om de regionale organisatie te leiden. Daarnaast heeft zij tot haar huidige functie langer dan 10 jaar voldoende diplomatieke en politieke ervaring opgebouwd als ambassadeur te Guyana en de Caricom. In ieder geval mogen er terechte vraagtekens worden gesteld achter de vereiste inspanningen van de Surinaamse regering om als "vreemde eend in de bijt" onze stempel te drukken op het hoogste niveau van de Caricom.

Kan het zijn dat de minister van Buitenlandse Zaken crisis driven meer prioriteit gaf aan het mobiliseren van buitenlands kapitaal voor de crisisbezwering? Wie het curriculum vitae van Carla Barnet (ook als de eerste vrouwelijke Deputy Secretary General van de Caricom van 1997-2002) bekijkt, komt ongetwijfeld ook tot de conclusie dat zij een indrukwekkende staat van dienst heeft in zowel Belize als de regio. Niet ondenkbaar is dat haar functies als Financial Secretary, Deputy Governor van de Centrale Bank van Belize en vicepresident Operations van de Caribbean Development Bank de doorslag hebben gegeven in economisch opzicht. In deze post Covid-19-pandemie periode waar onze economieën zijn ingestort heeft de regio wellicht een grote behoefte aan een bekwame econoom die het voortouw kan nemen op het pad van herstel.

Hoe het ook zij, de kwalificatie van beide vrouwen heeft andermaal bewezen dat vrouwen zich enorm hebben opgewerkt tot alle niveaus van lokaal en regionaal bestuur. Het is bekend dat vrouwen gretig gebruik hebben gemaakt van alle onderwijs en opleidingsmogelijkheden en met 70% t.o.v de mannen prominent in het tertiair onderwijs aanwezig zijn. Hoewel Manorma de boot deze keer net heeft gemist, blijven we vol trots haar verrichtingen op het secretariaat van de Caricom volgen, omdat zij samen met Carla Barnet heeft bewezen dat zij de levende inspiratie zijn voor jonge meisjes in de regio om hun droom na te jagen.

Ik eindig met de visie van de aantredende secretaris-generaal Barnet over de rol van Caricom:..."ik geloof in een Caricom die omarmd wordt door de gewone man en vrouw, omdat zij de impact daarvan in hun dagelijks leven ervaren door sociaal-economische vooruitgang op basis van gemeenschappelijke acties. Caricom moet niet bang zijn om haar strategie te herformuleren wanneer de noodzaak groot is en de middelen schaars zijn." Ik denk dat het voor Suriname zoals vele andere Caribische staten van levensbelang is de uitwerking van deze visie nu eens eindelijk in de praktijk om te zetten.

Raymond S.Sapoen
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel