Gajadien: Aanstelling Brunswijk bij EBS-directie terugdraaien

Fractieleider van de coalitie, Asis Gajadien.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

20 Mei 2021 00:00

Voor mij lezen
loading foto
previous Fractieleider van de coalitie, Asis Gajadien. next


Fractieleider van de coalitie, Asis Gajadien, vindt het onacceptabel en meer dan belachelijk dat leden van de raad van commissarissen ook tijdelijk directiefuncties vervullen. Hij vindt dat de aanstelling van president-commissaris Leo Brunswijk als "team member bij de directie" van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), zo snel mogelijk teruggedraaid moet worden.

"Niet omdat het jarenlang heeft plaatsgevonden dat een president-commissaris ook gedelegeerd commissaris is bij EBS, wij daarmee door moeten gaan. Wij hebben juist gesteld dat wij hiermee moeten afrekenen", merkt de volksvertegenwoordiger op tegenover Starnieuws.

Gajadien brengt in herinnering dat hij deze opvatting om controlerende en uitvoerende functies zoveel mogelijk gescheiden te houden, ook kenbaar heeft gemaakt tijdens de behandeling van de machtigingswet om Suriname National & Foreign Investment NV op te richten. De conceptstatuten zijn zelfs gewijzigd, waarbij alleen in noodgevallen de president-commissaris voor een korte tijd waarneemt als algemeen directeur.

"Vooral bij bedrijven die enorme schulden hebben, zoals de EBS, is scheiding van verantwoordelijkheid van belang. Ook moet bij EBS het aankoopbeleid geëvalueerd worden, omdat er nog steeds zoveel ruis is over de verrichtingen in het bedrijf. De waarneming van Leo Brunswijk moet zo snel mogelijk opgeheven worden en de directieleden moeten spoedig benoemd worden," stelt Gajadien.

De coalitiefractieleider vindt dat na een jaar ook alle raden van commissarissen geëvalueerd moeten worden. De meeste bedrijven zijn verlieslatend en drukken zwaar op de begroting van het land. Het is belangrijk dat er resultaten worden neergezet, benadrukt Gajadien. 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel