Jagesar: “Verhoging olieprijzen heeft geen windeieren gelegd voor Staatsolie”

Staatsolie-directeur Annand Jagesar en gewezen directeur Rudolf Elias tijdens een persconferentie. Beeld: GOVTV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

18 Mei 2021 06:09

Voor mij lezen

De olieprijzen zijn sterk gestegen vanwege het feit dat er in het buitenland een veronderstelling is dat men COVID onder controle kan krijgen. Dat heeft geen windeieren gelegd voor Staatsolie en heeft eveneens nadelige gevolgen voor de staat. “De staat kan verlichting verwachten middels hogere dividenden en hogere belastingen van Staatsolie,” zei de nieuwbakken algemeen directeur van Staatsolie Annand Jagesar, gisteren, tijdens een persconferentie. Jagessar is vanaf gisteren officieel als algemeen directeur bij de Staatsolie aangesteld.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering heeft Rudolf Elias, die zes jaar als Staatsolie-directeur heeft gefunctioneerd, het roer overgedragen aan Jagesar. Elias gaf aan dat de overdracht van algemeen directeur in augustus 2020 al was overeengekomen. Elias lichtte toe dat hij twaalf jaar met Jagesar heeft samengewerkt bij Staatsolie en de afgelopen zes jaar was dat in board verband.

Hij is ervan overtuigd, dat de nieuwe directeur het nog beter zal doen dan de vorige directie. Elias haalde eveneens aan dat Staatsolie momenteel een jonge directie heeft met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Deze directieleden kunnen makkelijk zes tot zeven jaar mee om ervoor te zorgen dat het bedrijf ‘the next step’ maakt, wat eveneens van belang is voor het land.

De scheidend directeur gaf veder aan dat in de eerste zes jaren die komen de eerste olie voor de kust gewonnen wordt. Het zijn meerdere vondsten waaraan het bedrijf profijt zal hebben. “Suriname en Staatsolie zullen nooit meer hetzelfde zijn,” zei Elias.

Jagesar heeft de afgelopen maanden een intensieve begeleiding gehad van Elias in het kader van de overdracht. Hij bedankte Elias daarvoor. “Rudolf heeft de olie gevonden en wij moeten ervoor zorgen dat de gelden zo snel als mogelijk worden gemaakt, zodat het land uit de malaise kan komen,” zei hij verder. De bedoeling is dat Suriname voor altijd een ontwikkeld land kan zijn met goede inkomsten van de burgers en waar iedereen een middenklasser kan zijn, is de nieuwe CEO van Staatsolie van oordeel.

Ook Jagesar onderstreept het belang van iedere olievondst. Een olievondst ontwikkelen is al een enorme inkomstenverhoging voor het land. Momenteel zijn de oliemaatschappijen Total en Apache bezig met het verkenningsprogramma om te komen tot ontwikkeling van de olievondsten voor de kust.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel