We lijden aan en onder bacillofobie

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

18 Mei 2021 04:12

Voor mij lezen
loading foto
previous next


Suriname wordt al geruime tijd geteisterd door Covid-19. We moeten er alles aan doen om nieuwe besmettingen zo veel als mogelijk te voorkomen. Ons preventief handelen moet wel op rationele (evidence-based) gronden plaatshebben. Experts moeten steeds op de hoogte blijven van (veranderde) inzichten voortkomend uit kennis die (nieuw) wetenschappelijk onderzoek ons brengt. Corona is een luchtwegvirus dat van een patiënt op een gezonde kan worden overgedragen, in principe alleen door hoesten op korte afstand van elkaar.

Aanvankelijk hielden experts er rekening mee dat Corona ook als contactbesmetting zou kunnen ontstaan.
We weten ondertussen beter: het coronavirus wordt niet doorgegeven via deurknoppen, gsm’s, afstandsbedieningen, toetsen van de ATM, karretjes in de supermarkt of cash geld. Althans, er is nimmer levend Coronavirus op andere plekken dan luchtwegslijmvliezen aangetroffen, d.w.z. in een lab aangetoond. Wat men wel aantoont is dat materiaal afgenomen van bovengenoemde voorwerpen en oppervlakken soms een positieve PCR-test oplevert. De denkfout die men hierbij maakt is dat een positieve PCR-test gelijk staat aan overdraagbaarheid, dus besmettelijk virus. Echter, zo’n positieve PCR-test duidt hoogstens op aanwezigheid van dood virus.

Een andere misvatting, ook wel eens door internationale deskundigen geventileerd, is dat asymptomatische personen de drijvers van de Corona-epidemie in een land kunnen zijn. We weten dat iemand Coronavirus in zijn luchtweg heeft, alleen als een swab een positief PCR-testresultaat oplevert. Maar ook al heeft zo iemand virus in zijn keel- of neusslijmvlies dan kan dat niet, zonder enig verschijnsel van de luchtweg (dat is de betekenis van asymptomatisch) aan een ander worden overgedragen.

Bacillofobie is een ziekelijke angst voor microben, waar ook het Coronavirus toe behoort. Met de huidige wetenschappelijke inzichten, hoeft Coronafobie niet te ontstaan, maar zeker op geen enkele wijze te worden aangewakkerd. Dat levert niet alleen psychische schade op. Kosten, tijd en geld welke mede hierdoor worden verspild, mogen niet worden onderschat. Denk maar aan bedrijven die aan hun personeel instructie geven na aanraken van geld de handen te ontsmetten of buschauffeurs van wie dat kennelijk ook verwacht wordt.
Enorme schade wordt geleden door ondernemingen, bankinstellingen, (semi)overheidsbedrijven, die nadat een werknemer positief getest is op Corona, het hele bedrijfspand laten ontsmetten en dagen tot een week daarna, hermetisch gesloten houden. Door zo te handelen wordt in de samenleving de valse indruk gewekt dat er hierdoor minder besmettingen zullen plaatshebben.
 
De werkgever zou beter tijd en energie kunnen steken in het geven van dringende adviezen over wat er wel toe doet om besmettingen te voorkomen. Het meest simpele en 100% effectieve is: ‘verschijn niet op het werk, ook niet met de geringste luchtwegverschijnselen’!

Frank Bueno de Mesquita
Stg. t.b.v. Evidence Based Geneeskunde in Suriname (Stg. EBGiS)
ebmasu@gmail.com 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel