Staatsolie maakt minder winst in 2020; uitdagend jaar

De algemene vergadering van aandeelhouders van Staatsolie, voorgezeten door president Chan Santokhi. Het boekjaar 2020 is goedgekeurd maandagavond. (Foto: Staatsolie)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

18 Mei 2021 00:24

Voor mij lezen
loading foto
previous De algemene vergadering van aandeelhouders van Staatsolie, voorgezeten door president Chan Santokhi. Het boekjaar 2020 is goedgekeurd maandagavond. (Foto: Staatsolie) next


De Covid-19-pandemie heeft grote gevolgen gehad voor de inkomsten en bedrijfsvoering. Door gedisciplineerd de juiste maatregelen uit te voeren, is Staatsolie erin geslaagd de effecten van de pandemie het hoofd te bieden. Staatsolie heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een geconsolideerde winst vóór belasting van US$ 98 miljoen. De geconsolideerde winst na belastingen bedroeg US$ 71 miljoen. In 2019 was de netto winst US$ 120 miljoen.

De geconsolideerde omzet bedroeg US$ 432 miljoen (US$ 500 miljoen in 2019). Dit is de gezamenlijke omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven Staatsolie Power Company Suriname, GOw2 Energy Company en Ventrin Petroleum Company. De bijdrage aan de staatskas bedroeg US$ 132 miljoen (US$ 172 miljoen in 2019). De afdrachten aan de staatskas bestaan uit belastingen, dividend en royalty’s. De jaarrekening over het boekjaar 2020 is maandag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. President Chan Santokhi, vertegenwoordiger van de aandeelhouder, en vicepresident Ronnie Brunswijk waren aanwezig op de vergadering.

Annand Jagesar heeft gisteren als algemeen directeur het roer overgenomen van Rudolf Elias die per 1 juni met pensioen gaat. Het boekjaar 2020 is voor Staatsolie zowel inspirerend als markant geweest. In de loop van het jaar werden meerdere grote ontdekkingen gedaan in het offshore-gebied van Suriname. In 2020 daalden de olieprijzen naar gemiddeld US$ 41 per vat tegenover US$ 54 per vat in 2019. "Hierdoor moesten wij fors bezuinigen, terwijl de productie in stand moest worden gehouden tegen de laagst mogelijke kosten," zegt Staatsolie in een persbericht.

Onze investeringen in goud bewezen hun waarde voor onze diversificatiestrategie. Staatsolie bezit een aandeel van 25% in de Merian goudmijn van Newmont Suriname en een in 2020 verworven aandeel van 30% in de Pikin Saramacca goudmijn van Rosebel Gold Mines N.V. De stijging van de goudprijzen in 2020 heeft de verminderde olie-inkomsten gecompenseerd. In 2020 waren er drie grote offshore-olie-ontdekkingen in Blok 58 en een koolwaterstoffenvondst in Blok 52. De vondsten in Blok 58, door onze partners Total en Apache, zijn: Maka Central-1 (januari), Sapakara West1 (april) en Kwaskwasi-1 (juli). In januari 2021 kwam de Keskesi East-1 put nog erbij. In december 2020 kondigden onze partners Petronas en ExxonMobil een koolwaterstofontdekking aan na de succesvolle
boring van de put Sloanea-1 in Blok 52", meldt het bedrijf.

Op 21 augustus 2020 werd de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie geïnstalleerd tijdens een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De RvC bestaat uit: Leo Brunswijk (president-commissaris), Mellisa Santokhi (plaatsvervangend president-commissaris), Nawin Nannan (secretaris), Gonda Asadang, Jim Bousaid, Dennis Caffé en Harry Dorinnie (leden).

U kunt het persbericht hier downloaden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel