Medewerkers Rosebel mogen tijdens hun rustperiode weer naar huis; protest opgeheven

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Arbeiders van Rosebel Goldmines (RGM) mogen vanaf nu weer naar huis tijdens hun rustperiode. De directie van RGM had de medewerkers verboden om naar huis te gaan tijdens hun rustperiode. De reden van dit besluit was de toename van het aantal COVID-19-gevallen en de verscherpte maatregelen van de overheid. De bewoners uit de omliggende dorpen hebben dagenlang geprotesteerd tegen dit besluit. Het protest van de arbeiders en dorpelingen is intussen al opgeheven.

Aan de medewerkers heeft de directie medegedeeld dat het besluit was ook om de veiligheid en gezondheid van de RGM-medewerkers te garanderen. De directie blijft de COVID-19-crisis in Suriname en on site voortdurend evalueren. Op grond van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen en om het verzoek van de werknemers uit de omliggende dorpen te beoordelen en te beantwoorden, heeft de RGM-directie de huidige COVID-19-preventieve maatregelen nogmaals geëvalueerd.

Naar informatie van de arbeiders heeft volgens de directie onderzoek uitgewezen dat er geen uitbraak on site en ook niet in de gemeenschap vanwaar de arbeiders komen, heeft plaatsgevonden. Op basis daarvan heeft de directie besloten om het dagelijks reizen van medewerkers uit de omliggende dorpen, van en naar de site weer toe te staan. De Community COVID-19 Field Squad (CCFS) zal verder erop toezien dat de maatregelen worden nageleefd.

Werknemers die tijdens hun werkrooster on site blijven, zullen de mine site alleen voor zéér urgente situaties mogen verlaten. Bij terugkeer zullen echter verplichte antigeentesten worden uitgevoerd. De directie van RGM heeft gehoorgegeven aan het verzoek van de dorpsbewoners om hun levensomstandigheden te verbeteren en er tegelijk voor te zorgen dat de gezondheid en veiligheid van iedereen die bij RGM werkt, wordt gerespecteerd.

Districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, is blij dat het besluit is teruggedraaid maar ziet graag dat de COVID-19-preventieve maatregelen verder in acht worden genomen binnen het bedrijf door de directie en arbeiders. “De mensen hebben hun gezinnen en hun kinderen niet zolang alleen achtergelaten”, geeft hij in gesprek met Suriname Herald aan.

In het Cultureel Centrum in Brokopondo werd gisteren een krutu gehouden over de ontevredenheid van de arbeiders en de dorpelingen. Zij geven aan dat RGM heeft nagelaten om een aantal zaken te realiseren in het district. Tijdens de krutu waar het traditioneel gezag samen met een regeringsdelegatie uit Paramaribo aanwezig was, hebben de dorpelingen hun zorgpunten kenbaar gemaakt.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait