Achaibersing en CBvS waarschuwen tegen koersopdrijving

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Mei 2021 23:11

Voor mij lezen
loading foto
previous next


Net als minister Armand Achaibersing van Planning en Ontwikkeling in De Nationale Assemblee vandaag waarschuwde tegen koersopdrijving, laat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ook haar stem horen. De CBvS waarschuwt tegen illegale valutahandel en koersopdrijving. De bewindsman merkte op dat er geen paniek gecreëerd moet worden door de koers op te stuwen. Hij liet duidelijk merken dat hij genoeg ammunitie heeft om hiertegen op te treden.

De CBvS constateert dat op de valutamarkt en bij de verhandeling van goederen en diensten de wisselkoersen omhoog worden gestuwd door onverantwoorde partijen in de samenleving. Ten overvloede wordt de gemeenschap erop geattendeerd dat ingevolge de vigerende wet- en regelgeving de CBvS de wisselkoersen noteert en publiceert die zijn vastgesteld op basis van de macro-economische fundamenten. Bovendien, zijn de CBvS, de algemene banken en de wisselkantoren de enige bevoegde financiële intermediairs op de valutamarkt. Overige instellingen, ondernemingen of individuen hebben geenszins de bevoegdheid om handel te drijven in vreemde valuta of eigendunkelijk wisselkoersen vast te stellen bij de verhandeling van in vreemde valuta geprijsde goederen en diensten, stelt de CBvS in een persbericht.

Benadrukt wordt dat thans wettelijk geheel geen sprake is van het vrijlaten van de wisselkoers van de Centrale Bank. Individuen en bedrijven die vraag uitoefenen naar vreemde valuta tegen hogere koersen dan die van de CBvS, handelen in strijd met de huidige wet- en regelgeving. De onlangs afgekondigde wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren biedt de CBvS en eenieder in de gemeenschap de mogelijkheid een klacht te deponeren bij de politionele en justitiële autoriteiten tegen degenen die bedrijfsmatig vreemde valuta verhandelen zonder een vergunning van de CBvS en nota bene afwijkende wisselkoersen hanteren. De CBvS zal niet schromen de handhaving van desbetreffende wettelijke bepalingen ter hand te nemen bij constateringen en meldingen van illegale valutahandel
en koersopdrijving.

Alleen door handhaving van wet- en regelgeving en de getroffen en voorgenomen herstelmaatregelen, kan orde en rust op de valutamarkt alsmede stabilisering van de wisselkoersen gegarandeerd worden. De CBvS rekent dan ook op de onverkorte medewerking en ondersteuning van de gemeenschap om geen onnodige vraag uit te oefenen naar vreemde valuta, haar valutatransacties slechts bij de bevoegde financiële instellingen te doen en degenen die zich schuldig maken aan illegale valutahandel en koersopdrijving aan te geven bij de bevoegde autoriteiten.

Tijdens de openbare vergadering merkte Assembleelid Sham Binda (VHP) eerder op de avond op dat de economie van het land in de greep is van een stel criminelen. Dit zei hij naar aanleiding van opmerkingen van minister Achaibersing over de koersopdrijving. Hij moest deze woorden terugnemen van vicevoorzitter Dew Sharman die de vergadering leidde. Hij merkte op dat Binda dan machtiger is dan het Openbaar Ministerie door zo een uitspraak te doen. Het Assembleelid verduidelijkte dat een paar mensen recht noch wet respecteren. Ze gaan alleen voor hun eigen belang. "Die mensen hebben zo een kracht in de samenleving dat als ze willen dat de koers morgen 22 of 25 is, dan doen ze dat. En deze regering gaat constant de rekening moeten betalen. De mensen moeten aangepakt worden. En als u extra munitie wil, ben ik er", voerde Binda aan. Hij benadrukte dat dit zo niet door kan gaan. Een groep mensen in de informele sector hebben de economie in handen volgens hem.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel