SLM: inkrimping... of expansie als nieuwe adem

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Mei 2021 22:43

Voor mij lezen
loading foto
previous next


‘Oorzaak en Gevolg’. Wie in problemen geraakt, dient terug te gaan naar het stadium waarin zaken goed gingen en daar te ontdekken welke (eventuele overhaaste) veranderingen toen geïntroduceerd waren ! Het echte WAAROM, indien gevonden, biedt de sleutel tot de oplossing. De huidige geplande personeelsinkrimping bij SLM was te verwachten vanaf onze airliner haar enige B777-200ER vroegtijdig aan Boeing teruggaf. 

Onze wide body vloog toen terug naar de Boeing Company, en weliswaar ‘niet in de staat waarin hij was ontvangen’, inclusief technische problemen, wat allemaal kan betekenen dat SLM de boete voor vervroegde beëindiging van het lease contract zal moeten betalen. Voeg daarbij onderhoudskosten en reparaties van technische mankementen aan toe en we komen al gauw dichtbij US$ 2 miljoen.

De 19-jarige ‘Triple 7’ doorliep een moeizaam traject bij de SLM. De leiding nam de tweemotorige gigant onder een lease contract die ETOPS (Extended-range Twin-engine Operations Performance Standards) vereiste voordat hij met slechts 2 motoren rechtstreeks naar Amsterdam kon vliegen, een primeur voor ons en iets waar de luchtvaartmaatschappij trots mee, maar nog niet klaar voor, was.

Gevolg: het vliegtuig vloog heel weinig, een financiële ramp, die miljoenen US-dollars gekost heeft. Deze B777-200ER had 271 stoelen, 45 ton vrachtcapaciteit, en was in staat 32 x LD3 containers te vervoeren in zijn 162 m3 vrachtruim.  Waarom trachten we niet het vliegtuig te behouden en in te zetten voor tenminste alleen vrachttransporten? Met volledige vracht onder goede tarieven kon het inkomsten genereren, nu nog steeds, aangezien we de ‘boom’ in de wereldwijde vraag naar vracht zien.

Conclusie: de leiding van SLM heeft hierbij ondermaats gepresteerd en de werknemers betalen nu de prijs.  
Capaciteit: Begin 2021 had SLM 1 x B7777-200ER (271 zitplaatsen) en twee B737-700 jets, resp. 15 en 17 jaar oud (samen 256 stoelen). Totale capaciteit bij SLM was dus 527 stoelen. Precies dat en de vrachtcapaciteit is wat SLM moest verkopen en inkomsten mee werven.

Fout # 1:
De B777-200ER had 51,4% van de capaciteit van de SLM, maar werd vroegtijdig afgestoten. Hiermee verloor SLM meer dan 50% van haar verdiencapaciteit en had daardoor ‘automatisch’ te veel werknemers, ongeveer 50% van hen is nu niet nodig voor de resterende 256 stoelen op de  B737- 700’s. De  B777-200ER heeft 162m3 laadvermogen, maar de bestaande 2 x B737-700's samen slechts 54m3…. wat zwaar indruist tegen Surinames wens een grotere exporteur te worden.

Fout # 2:
Februari 2021: American Airlines kondigt aan, aankomende zomer 5 wekelijkse vluchten Miami-Paramaribo te vliegen, een route, decennia lang een levensader van SLM. Was dit zorgvuldig en breed met de regering voorbereid? SLM kan niet rechtstreeks concurreren met deze Amerikaanse reus, die 861 straalvliegtuigen bezit plus 191 in bestelling heeft.
Waarom is er niet onderhandeld voor een evenwichtigere vlieg frequentiebasis met de VSA? Lijkt niet zo moeilijk.

Zoals het er nu voor staat is SLM, Amsterdam als destinatie kwijt, gezien daar naar toe gevlogen wordt door Air Belgium met A340-300's, die wij ooit hadden, en …zullen we Miami ook verliezen, wat de luchtvaartmaatschappij verder schaadt….,  opnieuw minder personeel nodig. Straks 1 vliegtuig ? ….En 70 medewerkers?

We krijgen hetgeen waar wij – menselijke wezens – op concentreren, dus mogen we over expansie praten en het licht aan het einde van deze tunnel creëren, daar visualiseren en plaatsen als destinatie! We zien graag het productie en ‘revenue-generating’ plan van de huidige directie voor de toekomst, niet alleen $ 2 miljoen gewenste maandelijkse subsidie om SLM in leven te houden. In feite moeten wij 5x meer dan dat zelf genereren om een grotere veerkracht op te bouwen zodat we crisistijden als de huidige kunnen doorstaan. Met 15 vluchten per week door twee B737-700's op de routes Belem, Georgetown, Curaçao, Aruba, Miami- is dat onvoldoende.

Ten slotte zou ik extra willen benadrukken dat onze Nationale Carrier, cruciaal is voor de economische ontwikkeling van Suriname, iets waar het niet in is geslaagd; het zou de katalysator moeten zijn tot meer internationale handel door meer vracht en toerisme via meer routes teweeg te brengen. Hoe ruimer SLM slaagt in het aantrekken van toeristen, hoe succesvoller Surinames hotels, restaurants, vakantie-oorden etc. zullen zijn.  Luchtvaartmaatschappijen zijn de motorische adem van economische ontwikkeling, helaas nog niet in Suriname. Maar die kans hebben we nu om dat in te zien en te grijpen. Let’s go and do it , beste mensen!

Sonny Khoeblal – sonrajbiz@gmail.com
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel