Hof van Justitie moet Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaren

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 Mei 2021 10:21

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Volgens de verdediging van ex-minister Gillmore Hoefdraad zal het Hof van Justitie (HvJ) het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk moeten verklaren. Geen van de aan Hoefrdaad ten laste gelegde feiten hebben volgens de advocaten van de ex-bewindsman iets te maken met het strafrecht. Het OM heeft een compleet dwaalspoor gevolgd door hun cliënt te dagvaardigen binnen het strafrecht.

De advocaten van Hoefdraad - Irene Lalji en Murwin Dubois - nemen het de vervolging erg kwalijk dat inzichten over het overheidsbeleid, waarover altijd verschil kan bestaan en verschil van bestuurlijke inzichten worden beoordeeld en eventueel zullen worden afgestraft middels het strafrecht. Volgens beide advocaten, die donderdag hun pleidooi hebben gehouden, valt het handelen en de zaken waarvoor Hoefdraad nu terechtstaat binnen het bestuursrecht. Suriname heeft echter geen wet algemeen bestuursrecht.

De verdediging stelt aan het HvJ de vragen wie in deze rechtszaak eigenlijk ter verantwoording moet worden geroepen en door wie dat zou moeten plaatsvinden. In elk geval, volgens de advocaten, niet door het OM. Dit proces is namelijk geen zaak voor het strafrecht, stellen ze. Het zou de staat Suriname moeten zijn die eigenlijk ter verantwoording moet worden geroepen, maar dan binnen het bestuursrecht.

De advocaten hebben donderdag, in afzonderlijke beurten, alle aanklachten tegen Hoefdraad in detail becommentarieert. Volgens hen heeft het OM op geen enkele manier bewezen dat Hoefdraad zich aan één van de ten laste gelegde feiten schuldig heeft gemaakt. Naast het niet ontvankelijk verklaren van het OM vindt de verdediging dat Hoefdraad meteen van alles moet worden vrijgesproken.

"Een verfeitelijke paradox door niet de staat als rechtspersoon te dagvaarden, maar een minister", zegt Dubois. Op het punt dat Hoefdraad enig financieel voordeel zou hebben gehad, hebben beide advocaten een gedetailleerd pleidooi gehouden, waarin in feite, volgens hen het OM dat op geen enkele manier heeft kunnen bewijzen. "Vaststaat dat geen enkel geld in privé en als minister hem ten goede is gekomen", zegt Lalji. Hoefdraad heeft in geen enkele hoedanigheid gelden ontvangen, stelt de verdediging.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel