Column: Respect

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous next


Voetballers die in Suriname zijn opgeleid proberen al tig jaren tevergeefs zich te plaatsen voor een eindronde van het grootste voetbalevenement: het Wereldkampioenschap Voetbal (WK). Steeds weer strandde Suriname onderweg. Was het aantal wedstrijden dat in een korte tijd gespeeld moest worden de ene keer het probleem, de andere keer lag het aan een gebrek aan wedstrijdritme. Deze problemen doen zich voor in een amateurcircuit en Suriname is hierop geen uitzondering. Per seizoen worden er te weinig wedstrijden afgewerkt en de competitie is niet afgestemd op de regionale kalender, waardoor de afvaardiging plaatsvond wanneer de competitie al geruime tijd stil lag. Sinds kort heeft Suriname de beschikking over een aantal beroepsvoetballers die per week meerdere wedstrijden afwerken met hun club en heel veel trainingsuren maken.

Doordat deze spelers de bereidheid getoond hebben, zit Suriname nu in een riante positie om zowel in de WK-kwalificatie als in de Goldcup goede prestaties neer te zetten. Enkele van deze spelers hebben hun sporen verdiend op internationale podia en nemen heel veel ervaring mee naar Natio. Suriname zou dankbaar moeten zijn voor de handreiking van deze voetbalambassadeurs, hen met open armen ontvangen en gretig van ze moeten leren. Echter merk ik steeds meer dat er ongenuanceerde uitspraken worden gedaan in de richting van deze professionals. Deze negatieve houding wordt jammer genoeg gevoed door enkele invloedrijke figuren. Ik ben niet tegen kritiek. Gezonde kritiek is zelfs goed, want dat bouwt uiteindelijk op. Maar in dit geval worden spelers die offers brengen voor Suriname, door het slijk gehaald.

Niet iedereen hoeft content te zijn met de koers die de Surinaamse Voetbal Bond volgt om op een WK te kunnen staan. Wie zich niet kan verenigen met het gekozen pad, mag  daar kritiek op hebben, maar dan moet die kritiek gericht zijn op de bestuurders. Geef indien mogelijk met goede argumenten aan waarom je tegen dit beleid bent en probeer desnoods een discussie op gang te brengen. Het mag nimmer zo zijn dat de spelers de dupe worden van een verschil van inzichten over de te volgen koers om een eindronde te halen.

Suriname heeft geen cultuur van supporten. Misschien komt dat doordat we zo vaak aan de verliezende kant waren. Waar we voor moeten waken is dat we een cultuur ontwikkelen om af te kraken. Ik zie op social media berichten langskomen waarin spelers die momenteel op het hoogste niveau acteren, onheus worden bejegend, omdat ze aarzelen om te kiezen voor Natio. Het zou natuurlijk mooi zijn als voetballers in de bloei van hun carrière bewust kiezen voor Natio, maar als ze nog even de kat uit de boom kijken, moet ze die ruimte worden gegund. Geef de spelers die reeds hebben gekozen het respect en de warmte, zodat ze zich volledig kunnen storten op de missie waaraan ze met de bondscoach begonnen zijn. Als ze zich geschraagd voelen, zullen ze ongetwijfeld alles geven en goede prestaties neerzetten. Deze prestaties zullen vroeg of laat nog meer spelers over de streep trekken.

Mireille Hoepel
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait