Vader van zeven vraagt om boetevermindering

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

5 Mei 2021 22:22

Voor mij lezen

PARAMARIBO - "Ik zit in een heel moeilijke situatie. Ik ben kostwinner van zeven kinderen en een vrouw, dus vraag of ik de boete in fasen mag betalen." Dit verzoek deed Benito T. woensdag aan rechter Lydia Ravenberg naar aanleiding van de geldboete van SRD 750 die officier van justitie Priscilla Roep afzonderlijk tegen hem vorderde voor het rijden zonder rijbewijs en het zodanig rijden waardoor hij de veiligheid van het verkeer in gevaar heeft gebracht. De man was onder invloed van alcohol.

Benito P. haastte zich op 24 februari vanwege de lockdown naar huis, nadat hij samen met vier personen op een rouwvisite bijna vier flessen Parbobier had genuttigd. Hoewel hij geen rijbewijs heeft ging hij toch achter het stuur. Enkele minuten daarna veroorzaakte hij bij het afslaan in een zijweg - ter hoogte van de Biharielaan - een botsing.

Zelf zegt de man dat hij de snelheid van de tegenligger heeft overschat. Hij liep daarbij een armfractuur op. De politie heeft 1,07 milligram alcohol per milliliter bloed bij hem opgemeten, wat tweemaal hoger is dan de wettelijk toegestane waarde. Echter, Benito T. zegt dat hij zich dronken noch vrolijk voelde.

De rechter wees hem, verwijzend naar zijn eigen woorden, erop dat onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnemen tot gevolg heeft dat het inschattingsvermogen afneemt. Ze hield hem voor dat het veel erger had kunnen aflopen.

Voor het rijden onder invloed van alcohol legde de rechter hem - conform de strafeis van de officier van justitie - een gevangenisstraf van drie weken geheel voorwaardelijk op en een proeftijd van drie jaar. Dit betekent dat als hij zich binnen die periode weer schuldig maakt aan zo een feit, hij drie weken celstraf riskeert. Bij de overname van de strafeis heeft de rechter rekening gehouden met zijn goede procesverhouding.

Benito T. is in 2014 al veroordeeld voor hetzelfde feit. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, maar hij heeft de toen opgelegde geldboete van SRD 2.000 nog niet voldaan. Hiervoor voert hij hetzelfde argument aan over zijn moeilijke situatie thuis als kostwinner.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel