Commissies Biodiversiteitsverdrag en Bioveiligheidsprotocol geinstalleerd

Minister Silvano Tjong-Ahin. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

5 Mei 2021 21:49

Voor mij lezen

Op het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zijn virtueel twee commissies geïnstalleerd door minister Silvano Tjong-Ahin. Het gaat om de Nationale Biodiversiteit Commissie (NBC) en de Interdepartementale Commissie Bioveiligheid (ICB). Beide commissies zijn bedoeld om het Biodiversiteitsverdrag en het Bioveiligheidsprotocol effectief op nationaal niveau uit te voeren en staan onder voorzitterschap van ROM.

Bij het ondertekenen van het Biodiversiteitsverdrag in 1996 heeft Suriname zich gecommitteerd aan het voldoen van de verplichtingen die hierin zijn opgenomen. Een daarvan is opstellen van beleid ten aanzien van beheer en behoud biodiversiteit. In 2005 en vervolgens in 2013 zijn twee belangrijke documenten geformuleerd hiertoe, namelijk de Nationale Biodiversiteit Strategie en de Nationale Biodiversiteit Actieplan.

Een van de eerste taken van de NBC zal zijn het updaten van deze documenten en het faciliteren van de implementatie daarvan. In deze beleidsdocumenten is onder andere vervat het ondernemen van stappen voor het behoud en duurzaam gebruik van onze biologische hulpbronnen. Ook staan stappen opgenomen voor gereguleerde toegang tot genetisch materiaal en geassocieerde traditionele kennis, met eerlijke en rechtvaardige verdeling van voordelen.

Verder zijn ook de stappen die moeten worden ondernomen tot kennisverwerving door onderzoek en monitoring, stappen tot capaciteitsopbouw, bewustwording, samenwerking op nationaal en internationaal niveau en financiering hiervan, in opgenomen. Deze zullen bij de update verder worden uitgewerkt voor de komende periode.

Het Bioveiligheidsprotocol, behorend bij het Biodiversiteitverdrag, heeft Suriname ondertekend in 2008 en sindsdien moeten de verplichtingen die hieronder vallen ook worden nageleefd. De ICB zal daartoe een grote schakel zijn. Hierin zijn de belangrijkste organisaties vertegenwoordigd, die tot taak hebben verschillende aspecten ten aanzien van de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de mogelijke negatieve gevolgen van producten van moderne Biotechnologie te bewerkstelligen. Er moet onder andere een analyse worden gedaan over de stand van zaken ten aanzien van de implementatie en de concrete stappen die moeten worden genomen om hieraan invulling te geven.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel