Niet alle websites op free data

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De applicaties Facebook, Instagram en Google Classroom zullen niet te vinden zijn op het ‘Free Data’ project van Telesur voor afstandsonderwijs. Ook Google zal hierin niet te vinden zijn. Mike Antonius, directeur van Telesur, die niet wil ingaan op de kosten voor het ‘Free Data’ project, zegt in gesprek met Suriname Herald dat het project dat al gestart niet gratis is.

“We willen dingen gratis geven, maar niets is gratis. We hebben daarom voorwaarden gesteld om de kosten te minimaliseren. Daarom is gekozen om sites die passen binnen het pakket van free data te hosten,” merkt hij op. Hij zei verder: “Laat het een site zijn die op een server in Suriname bezocht kan worden, waarvoor we geen internationale capaciteit nodig hebben om naar het buitenland te gaan voor het aanschaffen hiervan in Miami, want dat zal ons meer kosten.”

Vanwege de hoge kosten zal Google hierin niet te vinden zijn. “Je gaat ook geen Google Classroom zien, want de kosten hiervoor zijn gigantisch hoog. Er zal ook geen Zoom te vinden zijn, omdat niet alleen het onderwijs gebruikmaakt hiervan, maar ook het bedrijfsleven en andere sectoren en dat zal ons in grote problemen brengen,” legt de Telesur-topman uit.

Hij adviseert daarom om het Moodle platform te gebruiken. Dit platform wordt internationaal gebruikt om te studeren. Moodle zit ook in de omgeving en dat is een optie om studio conference te doen. Er zal een transformatie moeten plaatsvinden van de leraren en de leerlingen van Google richting Moodle, omdat het volgens de Telesur-directeur een educatief platform is dat in Suriname wordt gehost en alleen op deze manier kunnen de kosten beheersbaar gemaakt worden.

Afspraken
De minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, laat weten dat er vanuit haar departement afspraken met Telesur zijn gemaakt om alleen platformen en websites die gebruikt worden in het onderwijs gratis aan te bieden. Het betekent niet dat alle websites te vinden zullen zijn op de platformen. Er zijn websites die gratis bezocht kunnen worden en daarvan moeten docenten, leraren en leerlingen gebruikmaken.

Het gaat onder andere om de websites van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Polytechnic College en het Instituut voor de Opleiding van Leraren. “De opleidingen die gebruikmaken van zo’n platform zullen gratis data krijgen,” merkt Levens op.

Antonius geeft verder aan dat er nog zaken zijn over dit project, die besproken moeten worden met de regering. Hij wijst ook op de transformatie die zal moeten plaatsvinden op de scholen. “Als je free Wi-Fi op scholen doet moet er geen Facebook en Instagram op zitten. Transformatie van de scholen moet ook gaan richting het Moodle platform. Facebook en Instagram zijn geen optie in dit platform,” voegt hij toe.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait