Mexico biedt excuses aan aan Maya-volk

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loading foto
previous Inheemse Amerikanen in traditionele kleding in Mexico. next


De president van Mexico heeft zijn excuses aangeboden aan het inheemse Maya-volk voor het misbruik dat in de vijf eeuwen sinds de Spaanse verovering tegen hen is gepleegd. Andrés Manuel López Obrador sprak tijdens een evenement dat ook werd bijgewoond door de Guatemalteekse leider Alejandro Giammattei in de zuidoostelijke deelstaat Quintana Roo.

Hij concentreerde zich op de opstand in de kastenoorlog van 1847-1901, waarbij wordt aangenomen dat ongeveer 250.000 mensen hun leven hebben verloren.

Mexico houdt binnenkort parlements- en gemeenteraadsverkiezingen. "We bieden de meest oprechte excuses aan aan het Maya-volk voor de verschrikkelijke schendingen die zijn begaan door individuen en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, gedurende drie eeuwen van koloniale overheersing en twee eeuwen van een onafhankelijk Mexico," zei  Lopez Obrador.

Alejandro Giammattei uit Guatemala zei dat het Maya-volk nog steeds te maken heeft met lijden en verwaarlozing. "We zijn er als regio in geslaagd om aspecten als slavernij, interne oorlogen en open confrontaties tussen volkeren te overwinnen", zei hij.

"Door onze geschiedenis opnieuw te bekijken, kunnen we het heden analyseren en beseffen dat we nog steeds worden geconfronteerd met het verlies van mensenlevens, maar nu door de georganiseerde misdaad, vanwege ondervoeding en de onvermoeibare zoektocht naar de droom en kansen die zo velen mensen achtervolgen. "
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait