Stropers met ruim 1.200 schildpadeieren opgepakt

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Twee mannen wachten hun lot af nadat ze in verzekering zijn gesteld door de politie van Geyersvlijt, omdat ze werden betrapt met 1.219 krapé- en aitkanti-eieren. Het duo bevond zich illegaal op het Braamspuntstrand om de eieren te rapen. Vanwege de verscherpte Covid-19-maatregelen is de plek gesloten voor derden.

De rapers werden betrapt door jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer/LBB van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). De eieren en de boot en machine werden ter plekke in beslag genomen. De stropers zijn middels een proces-verbaal overgedragen aan de politie.

Het Braamspuntstrand, dat deel uitmaakt van het bijzonder beheersgebied Noord-Commewijne/Marowijne, is één van de legstranden van zeeschildpadden in Suriname. Het beheer van dit beschermde gebied valt onder 's Lands Bosbeheer. De autoriteiten geven toe dat het strand door natuurlijke processen aan het verdwijnen is, maar stelt tegelijkertijd dat antropogene handelingen dit proces versnellen.

Benadrukt wordt dat het ten strengste is verboden om zeeschildpadden, hun nesten en legstranden te verstoren. Ook het betreden van de legstranden zonder schriftelijke toestemming van het hoofd LBB is verboden. Daarnaast is het in bezit hebben, kopen, verkopen, transporteren, nuttigen, ten geschenke aanbieden van zeeschildpadeieren is volgens de Jachtwet verboden.

Vorig jaar tekenden het toenmalige ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (het huidige GBB) en de World Wildlife Fund (WWF) een Grant Agreement voor de uitvoering van het project '2020 Marine Turtle Conservation'. Het algemene doel was om de populaties van de Aikanti (lederschildpad), Krapé (soepschildpad), Warana en Karet op de legstranden van de districten Marowijne en Commewijne tegen 2025 te stabiliseren.

Als onderdeel van dit project, waaarbij waren betrokken Natuurbeheer van LBB, WWF-Guianas, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) en de lokale gemeenschappen, zouden het aantal zeeschildpadden worden gemonitord, waarbij onder meer dagelijks - in de nacht en vroege ochtend - legnesten zouden worden geteld te Braamspunt en Galibi. Verder zouden het aantal overtredingen, aantal in beslag genomen eieren en de aangehouden mensen, alsook de sancties die tegen hen zijn getroffen, worden bijgehouden.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait