Oud-president Jules Wijdenbosch vandaag 80 jaar

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Oud-president Jules Wijdenbosch is vandaag 80 jaar oud geworden. Wijdenbosch was president van Suriname van 1996-2000. Hij is de tweede president van Suriname die vroegtijdig zijn termijn moest beƫindigen nadat er een patstelling was ontstaan in De Nationale Assemblee.

Tijdens het militaire bewind was hij premier van 1987 tot 1988. Bij de aanname van de nieuwe Grondwet van 1987 werd de functie van premier afgeschaft. Suriname kreeg een gematigd presidentieel systeem met een president en vicepresident in de regering. Wijdenbosch werd Surinames tweede vicepresident. Hij was vicepresident van december 1990 tot september 1991.

Toen Wijdenbosch in 1996 aantrad als president gaf hij veel geld uit aan onder andere de bouw van een brug over de Suriname- en de Coppenamerivier. De brug over over de Surinamerivier is naar hem vernoemd.

Nadat tienduizenden mensen demonstreerden tegen het beleid van president Wijdenbosch en er een patstelling in het parlement ontstond, besloot hij de verkiezingen die voor 2001 waren gepland met een jaar te vervroegen.

Wijdenbosch was vanaf 2000 tot en met 2010 lid van De Nationale Assemblee, waarbij hij fungeerde als fractieleider van de politieke combinatie VVV. Bij de verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname, werd Wijdenbosch in 2011 aangesteld als raadsadviseur van de president voor bestuurlijke en staatsrechtelijke aangelegenheden.

Oud-president Wijdenbosch overhandigde in 2018 het document van de Commissie Evaluatie Kiesstelsel aan president Bouterse. Foto: NII

Hij was de laatste jaren voorzitter van de presidentiƫle Commissie Evaluatie Kiesstelsel. Deze commissie deed in zijn eindrapport in totaal 26 voorstellen om de bestaande kieswetgeving te wijzigen. Uiteindelijk werd onder andere een pre-electorale samenwerking van politieke partijen verboden.

Wijdenbosch studeerde in Nederland politicologie en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij keerde in de jaren tachtig terug naar Suriname.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait