Protest arbeiders Rosebel Goldmines en dorpelingen gaat onverkort door

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Arbeiders van Rosebel Goldmines en de dorpelingen van Brokopondo blijven protesteren, omdat de directie zich niet houdt aan gemaakte afspraken. De directie van het goudbedrijf weigert om de memo die is rondgestuurd, waarin werknemers meegedeeld worden dat ze na hun werkperiode on site zullen blijven, terug te draaien. “De werknemers zullen dit niet accepteren,” zegt Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), in gesprek met Suriname Herald.

In de groep zijn er ook vrouwelijke werknemers met jonge kinderen, die niet naar huis mogen. Dit staat niet in de Arbeidswet en ook niet in de werkovereenkomst die gesloten is met het bedrijf. Elke arbeider heeft recht om naar huis te gaan na de werkperiode van veertien dagen, zegt de woordvoerder.

Extra kleding
Het ergste is volgens hem dat de arbeiders gebeld worden met de mededeling dat ze extra kleren moeten meenemen wanneer ze terugkomen en dat kan niet, stelt Biswane. “We leven niet meer in de slaventijd. Dit besluit kan nooit in goede aarde vallen bij de arbeiders en er is ook geen extra slaapgelegenheid voor de mensen. Dit is mensonterend gedrag van de directie,” vindt hij.

Iedere keer wanneer de COVID-19-gevallen in Paramaribo toenemen worden er zulke besluiten genomen, terwijl de werknemers van de dorpen niet besmet zijn met het coronavirus. In de dorpen waaruit de mensen afkomstig zijn, zijn er geen meldingen van COVID-19. Biswane geeft verder aan dat de RGWO ook niet op de hoogte is gesteld van het besluit van de directie.

Krutu
De directie van Rosebel Goldmimes heeft het traditioneel gezag en de districtscommissaris (dc), Ludwig Mendelzoon, gedesavoueerd. De dignitarissen hebben een krutu gehouden samen met de dc om over de situatie te praten. De leiding van het goudbedrijf heeft per e-mail laten weten niet te zullen ingaan op de uitnodiging van het traditioneel gezag en de dc. De voertuigen die goederen en andere spullen voor Rosebel Goldmines moesten leveren en werknemers die naar binnen moesten zijn teruggestuurd.

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, was vrijdag naar het gebied afgereisd om te praten met de actievoerders. Biswane laat weten dat de houding van de directie tot gisteren hetzelfde is gebleven. De weg naar Nieuw Koffiekamp wordt nu aangepakt. Suriname Herald heeft via een tussenpersoon geprobeerd een reactie te krijgen van de directie van Rosebel Goldmines, maar er is nog geen antwoord gegeven op de gestelde vragen over deze kwestie.

Simone Awanna

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait