Inheemsen willen geen bedelaars zijn

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2021 15:48

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Inheemsen hebben vicepresident Ronnie Brunswijk maandag voorgehouden dat ze de hand niet wensen open te houden voor de regering, maar graag zelfvoorzienend willen zijn. Ook willen ze meegenomen worden in de ontwikkeling. De delegatie, met vertegenwoordigers van de Arowakken, Caraïben en Wayana's, stond onder leiding van Asongo Alalaparu.

De granman, die volgens districtscommissaris Merilu Sapa van Sipaliwini (ressort Coeroni) de totale Surinaamse inheemse gemeenschap vertegenwoordigt, noemde onder meer voedselschaarste, elektrificatie en slechte infrastructuur als huidige problemen in het achterland. Brunswijk gaf de garantie dat de pijnpunten in regeringsverband zullen worden besproken. Hoewel er financieel economische uitdagingen zijn, zal er volgens hem alles aan worden gedaan om de noden van de gemeenschappen die in een achtergestelde positie verkeren te verlichten.

De vicepresident maakte nogmaals duidelijk dat het zijn regering menens is om het grondenrechtenvraagstuk binnen afzienbare tijd op te lossen. Die belofte heeft hij in de afgelopen periode al gedaan toen hij verschillende dorpen in het binnenland bezocht. Het directoraat Volkscommunicatie van het kabinet van de vicepresident geeft aan dat de conceptwet Collectieve rechten inheemsen en tribale volken, die bij het parlement lag, door de nieuwe commissie Grondenrechten wordt herzien. Het orgaan is thans bezig de laatste adviezen te formuleren voor de regering.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel