Covid-19-situatie brengt wanhoop nabij

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2021 15:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De tot voor kort nog regelmatig terugkerende hoop dat Suriname snel van het gevreesde coronavirus af zou zijn blijkt steeds meer ijdel. Een goede barometer daarvoor is minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid met zijn staf. Zondag op een persconferentie werd opnieuw een somber beeld geschetst en het ziet er niet naar uit dat de maatregelen snel zullen worden versoepeld.

Norville Burleson, voorzitter van de Verenging van Sociaal Werkers in Suriname, ziet een gebrek aan aandacht voor de sociale impact van het virus. Ruim een jaar geleden waaide Covid-19 over. Suriname was op een gegeven moment het enige land dat schijnbaar de situatie goed onder controle had, totdat het noodlot toesloeg en het aantal besmettingen snel toenam. Wat toen nog uitzonderlijk was, lijkt nu regel en de cijfers blijven oplopen.

Hoe lang nog zullen de verscherpte maatregelen voortduren? Ze komen de mensen de strot uit. Zo ziet Burleson hoe haar cliënten worstelen om te overleven met de maatregelen. "De nadruk wordt vooral gelegd op het medisch en technisch aspect van de pandemie. Het sociaal gedeelte komt helemaal op de achtergrond. De regels van mond- en neuskap, handenwassen en afstand houden kunnen niet of moeilijk worden nageleefd als men honger lijdt en ook nog in één huis verblijft met bijvoorbeeld oma, opa, neef, nicht en moeder", zegt Burleson. Ze mist communicatie van de overheid naar de doelgroep met wie ze werkt en die bijzonder gebukt gaat onder de maatregelen.

Burleson is ook maatschappelijk werker bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en krijgt regelmatig op spreekuur mensen die het bijna niet meer kunnen volhouden. "Ik krijg mensen die naast opgelopen stress, zitten met angst over Covid-19, hun baan kwijt zijn en medicijnen die niet meer vergoed worden door de zorgverzekering. De mensen zijn op en ze kunnen niet meer." Voor haar en collega's wordt het ook moeilijker cliënten te begeleiden en handvatten aan te reiken aan zij die hulp behoevend zijn. "We kunnen ons werk bijna niet meer doen."

Ramadhin vertelde tijdens de persconferentie dat het aspect van geestelijke gezondheid zeker de aandacht heeft van Volksgezondheid. "Wij weten dat wereldwijd ook een toenemende trend is van mensen met depressie en we bekijken de mogelijkheid om een hulplijn in te zetten om vooral de mensen met acute psychische problemen te helpen." Deze mededeling is voor Burleson een druppel op een hete plaat als ze kijkt naar hoe de situatie zicht ontwikkelt. Ze vreest dat er straks sprake zal zijn van burgerlijke ongehoorzaamheid die langzaam aan het opborrelen is. "Ik krijg steeds meer mensen die zeggen dat ze het niet meer kunnen en de straat opgaan. De groep die het zegt wordt in elk geval groter en als het gebeurt, vrees ik dat het niet te houden zal zijn." Ze hoopt dat er snel een oplossing komt. "Er zijn sociaal werkers die kunnen helpen met een structurele en duurzame oplossing, maak gebruik van de kennis die er is, want ook die marginale groep moeten we meekrijgen als we echt succes willen hebben in het bestrijden van het virus", aldus Burleson.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel