Newmont komt Suriname tegemoet met $ 10 miljoen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2021 13:28

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Hoewel Newmont Suriname een eenmalige en vrijwillige solidariteitscontributie van tien miljoen US dollar stort en zijn belastingen vooruit gaat betalen, wordt benadrukt dat het goudbedrijf in ruil daarvoor "geen enkel (zakelijk) voordeel of privilege" van de republiek Suriname ontvangt. De multinational wil slechts helpen om de ernstige financiële crisis in het land, die is verergerd door de Covid-19-pandemie, te verlichten.

Het doel van de financiële bijdrage is om de impact van de huidige economische crisis te helpen verzachten en de begroting en liquiditeitspositie van de overheid te versterken, aldus de multinational maandag in een persbericht. Shirley Sowma-Sumter, senior Director External Relations, geeft aan dat Newmont alleen wil bijdragen aan de wederopbouw van de Surinaamse economie. "Het doel van Newmont is om waarde te creëren en levens te verbeteren door middel van duurzame en verantwoorde mijnbouw. Dit is de basis van al onze acties", aldus Sowma-Sumter.

De toezegging van Newmont bestaat uit twee elementen: een vrijwillige eenmalige solidariteitscontributie en geplande vooruitbetalingen van inkomstenbelastingen. De tien miljoen US dollar komt bovenop de reguliere belastingbetalingen die Newmont Suriname doet. "Om goed toezicht en goed bestuur te verzekeren, zal deze bijdrage in overeenstemming zijn met alle vereiste wet- en regelgeving en als staatsinkomsten op de bankrekening van de republiek Suriname worden gestort."

Gesteld wordt dat Suriname zich schriftelijk heeft gecommitteerd aan onder meer strikte naleving van de Comptabiliteitswet 2019 en de toepasselijke anticorruptieregelgeving. Newmont heeft ook aangeboden om de voorlopige inkomstenbelasting 2021 vooruit te betalen vóór de respectieve wettelijke betalingstermijnen. Het bedrijf gelooft dat daarmee, in het verlengde van de eenmalige solidariteitscontributie, kan worden bijgedragen aan het versterken van het fiscale budget en de liquiditeitspositie van de overheid.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel