JCI Urban voert boekenproject uit in Wanica

Op het districtscommissariaat van Lelydorp kunnen gratis boeken worden geleend. Ook donaties van boeken zijn welkom. Het project wordt uitgevoerd door JCI Urban. (Foto: Raoul Lith)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

26 April 2021 10:39

Voor mij lezen
loading foto
previous Op het districtscommissariaat van Lelydorp kunnen gratis boeken worden geleend. Ook donaties van boeken zijn welkom. Het project wordt uitgevoerd door JCI Urban. (Foto: Raoul Lith) next


Op het districtscommissariaat Wanica Zuid-Oost (Lelydorp) kunnen jong en oud boeken lenen. Dit project is uitgevoerd door JCI Urban om het lezen te stimuleren. Het project ‘Share a book with Urban’ is vrijdag gelanceerd. “Het proces is dat je gratis een boek mag lenen onder de voorwaarde dat je minstens een boek kan doneren” zegt Nicole Pawirodirjo, president van JCI Urban.

Het project wordt samen uitgevoerd met het districtscommissariaat Wanica Zuid-Oost. Personen kunnen uit de bibliotheek op het terrein een boek lenen. Het is wel de bedoeling dat de boeken terug worden gebracht zodat ook anderen kunnen genieten ervan. De bibliotheek is opgezet met boeken die zijn gedoneerd door de gemeenschap. Pawirodirjo geeft aan dat er gestart is met zeventig boeken. “De collectie boeken die we op dit moment hebben is voor jonge kinderen en volwassenen. Ze zijn van wetenschap tot roman en verhalen”. Het project wordt als pilot uitgevoerd in Lelydorp. Na een poos wordt het proces geëvalueerd.

Districtscommissaris Shafiek Goelaman zegt dat toen het project werd gepresenteerd hij zonder te aarzelen zijn medewerking heeft verleend. "Wij beschikken niet over financiële middelen, maar niet voor alles heb je geld nodig. Je moet soms gewoon creatief zijn," zegt Goelaman. Hij geeft aan dat dit project vooral voor jongeren een stimulans moet zijn om hun kennis te verrijken. "Als je veel gaat lezen, verruim je jouw kennis. Kennis maakt macht".

Goelaman geeft aan dat het commissariaat een kast ter beschikking heeft gesteld die door de jongerenorganisatie aantrekkelijk is gemaakt. Ook is een plek aangeboden om de boekenkast te plaatsen. Hij heeft ook het personeel opgeroepen om vooral literatuur ter beschikking te stellen over het bestuurlijke. "Hierdoor kan de gemeenschap meer te weten komen wat de taak is van de bestuursdienst en waarvoor zij er terecht kan". Aan zijn ICT afdeling heeft hij ook gevraagd boeken te lichten waaruit scholieren scripties kunnen maken.

Naast het bevorderen van het lezen in het algemeen is een ander aspect binnen het project, vertrouwen. “Wij willen de gemeenschap het vertrouwen geven dat ze de boeken leent en terugbrengt. Want wij bieden de mensen ook in alle vertrouwen een boek ter leen aan”. Ze geeft verder aan dat het vertrouwen zo ver gaat dat de lezers zich niet hoeven te registreren.

Afhankelijk van de evaluatie is het de bedoeling om ‘Share a book with Urban’ uit te breiden. In het district is er nog een districtscommissariaat op Leiding (Noord-West). Ook heeft de organisatie als werkgebied het district Para. De mogelijkheden voor het duurzaam houden en uitvoeren van het project moeten verder worden bekeken. Pawirodirjo zegt dat de mensen contact mogen blijven opnemen indien zij boeken hebben die in goede staat zijn om te doneren voor het project. Met dit project wordt ingespeeld op het vierde duurzame ontwikkelingsdoel, kwaliteitsonderwijs van de Verenigde Naties.

Raoul Lith
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel