Medemenselijkheid versus politiek populisme

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2021 10:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Een besparing van “tientallen miljoenen SRD’s”. Dat is wat het opgeschoonde Bazo-kaartenbestand de staat volgens minister Bronto Somohardjo op maandbasis aan besparing zal opleveren. Het aantal verzekerden is na een doorlichting met meer dan de helft teruggebracht van tweehonderdduizend naar zeventigduizend.

De bewindsman spreekt zelf van een "politiek vervuild" bestand. Om een verduidelijking hierom gevraagd, verwijst hij naar uitspraken van toenmalig minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De ex-bewindsman had toen gezegd dat personen alleen met een ID-kaart al een Bazo-kaart zouden moeten krijgen en dat "andere dingen" achteraf bekeken zouden worden. "Die woorden staan nog gegrift in mijn geheugen. Het is belachelijk, zo kun je een land niet draaien. Sindsdien is er een explosieve toename van het bestand", zegt Somohardjo.

Bij NDP-fractieleider Rabin Parmessar roepen de aantallen waarmee het bestand is teruggebracht vragen op. Voor hem is van belang dat de regering met "verifieerbare, transparante" documenten de genoemde aantallen aantoont en laat zien op basis van welke criteria is bepaald om het bestand met meer dan de helft terug te brengen. Anders doet hij de door Somohardjo gedane opmerkingen zelf ook af als te zijn "politiek populistisch".

De fractieleider is het er wel mee eens dat er in het bestand personen voorkwamen die zelf geen recht hadden op de verzekering. In dat kader juicht hij het filteren toe. Hij vraagt zich vanuit "medemenselijkheid" echter af of degenen die naar mening van de regering niet voldoen aan vastgestelde criteria en eruit zijn gelicht, in staat zullen zijn om aan hun medische zorgplicht te voldoen. Die plicht om daarvoor zorg te dragen, ligt bij de regering meent hij. "Met mensenleed moet je geen politiek bedrijven."

Abop-parlementariër Edgar Sampie, die lid is van de vaste commissie Volksgezondheid, juicht de doorlichting toe. "We moeten niet uit het oog verliezen dat dingen die de staat veel meer kosten dan zou moeten, dat daaraan moet worden gewerkt. Het is tijd dat er een screening komt en dat zij die er daadwerkelijk recht op hebben in aanmerking komen voor een kaart."

De doorlichting is volgens Somohardjo een continu proces. Nieuwe aanvragen worden ook op basis van de vastgestelde criteria beoordeeld en het kan zijn dat er dan weer personen uitvallen of bijkomen. Er wordt onder meer gekeken naar of en hoeveel iemand maandelijks verdient, hoeveel de persoon aan nutsvoorzieningen betaalt en andere criteria. Hij vermeldt erbij dat een groot deel van het aantal dat is afgevoerd personen zijn van wie de kaart automatisch is vervallen en die geen nieuwe aanvraag hebben gedaan, wat dus betekent dat het aantal van 130.000 niet allemaal onder de noemer "politiek vervuild" vallen.

De minister verduidelijkt dat de doorlichting betrekking heeft op zowel Bazo-verzekerden (0-16 en 60+) en BZV-verzekerden (17-59 jaar) De verzekering van personen met een Bazo-kaart wordt tot en met december verlengd totdat de regering een besluit neemt of deze groep nog langer zal worden verzekerd door de staat. Hij merkt op dat er bijvoorbeeld ouderen zijn die via de werkgever zijn verzekerd of van wie de kinderen zijn meeverzekerd en die volgens de huidige wet toch recht hebben op een verzekering "wat de staat allemaal geld kost".

Over personen die vinden dat zij onterecht uit het bestand zijn gehaald, zegt Somohardjo dat de regering hen niet in de kou zal laten. Wie dat wenst mag opnieuw een aanvraag doen. Op de vraag wat voor zin de doorlichting dan heeft, stelt de bewindsman dat de aanvragen weer volgens de vastgestelde criteria beoordeeld zullen worden. Dat degene deze keer wél in aanmerking komt is volgens hem dus niet vanzelfsprekend. Door het dynamische proces van vervallen en verlengde kaarten, kan het overgebleven aantal van zeventigduizend weer iets bijgesteld worden, stipt hij aan. "Feit is wel dat minimaal 50 procent is afgevoerd."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel