Elias: geen inkopen gedaan in Nederland en geen overeenkomsten gesloten met Nederlandse bedrijven

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

16 Mei 2018 07:53

Voor mij lezen

Er zijn geen inkopen gedaan in Nederland en ook geen overeenkomsten van aankopen met Nederlandse bedrijven gesloten. Deze mededeling deed minister Antoine Elias van Volksgezondheid dinsdag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Hij reageerde op vragen en beschuldigingen aan zijn adres door verschillende assembleeleden, dat hij inkopen zou hebben gedaan en zaken heeft gedaan met het Nederlandse bedrijf Siemens.

Elias zegt dat het Mungra Medisch Centrum (MMC) in de laatste fase zat waarin afspraken met een bedrijf in Nederland waren gemaakt. Hij zegt dat de directeur van het MMC gerechtigd is zulke overeenkomsten te sluiten en als gewezen directeur heeft hij deze laatste fase ondersteund, omdat de datum reeds eerder was vastgesteld, nog lang, voordat hij minister werd. Op aandringen van oppositieleden gaf hij aan dat de kosten zijn gedekt door het MMC.

Als minister van Volksgezondheid heeft hij explorerende gesprekken gevoerd in het kader van de continuering van het reeds vastgestelde beleid gericht op stimulering van efficiënte aankopen en het gebruik van hoogwaardige medische technieken.

Ten aanzien van de situatie aangehaald door het parlement die de beschikbaarheid tot medische diensten en de beschikbaarheid van de noodzakelijke geneesmiddelen bemoeilijkt, geeft hij aan dat het de regering menens is het gestelde in het ontwikkelingsplan 2017-2021 en de jaarrede 2018 te realiseren. Het Ministerie van Volksgezondheid zorgt er steeds voor dat alle handelingen die het pleegt voor een vlotte overmaking van financiële middelen, correct en tijdelijk gedaan worden.

Elias zegt dat er frequent overleg is met het Ministerie van Financiën, zodat de middelen ook daadwerkelijk worden overgemaakt. Suriname is met zijn kleine bevolking volgens Elias wat de medicijnvoorziening betreft onderhevig aan momenten met bepaalde tekorten, zowel bij de importeur als de apotheek.

Hij geeft toe dat onderzoek uitwijst dat bepaalde medicijnen vaak niet in voorraad zijn of dat een medicijn dat niet op de klapper is opgenomen, wordt voorgeschreven. In zo een geval wordt van de dienstverlener verwacht de patiënt meteen door te geven als een medicijn niet op de klapper voorkomt. Als het niet voorkomt op de klapper, zal de patiënt zelf voor de kosten moeten opdraaien of men kan vrijstelling vragen bij het Staatsziekenfonds (SZF).

Over de berichtgeving van de opschorting van de dienstverlening door radiologische klinieken zegt Elias dat het ministerie samen met de partners ernaar kijkt. Dit geldt volgens Elias voor SZF-verzekerden, maar acute dienstverlening van alle verzekerden vindt normaal voortgang.

Ook zegt hij dat problemen in de gezondheidszorg er reeds vóór 2015 waren en dat de regering zich inzet met medewerking van de vaste commissie van DNA om zoveel mogelijk alles in goede banen te leiden.

Elias haalde verder aan dat de 115 procent premieverhoging van de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) niet geldt voor basisverzekerden. Die kunnen nog steeds terecht voor een vastgesteld tarief bij het SZF, aldus Elias.

Priscilla Williams

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel