Nurmohamed licht hervormingen OW toe

Minister Riad Nurmohamed licht de nieuwe organisatie van het ministerie van Openbare Werken toe. (Foto: René Gompers)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

25 April 2021 18:53

Voor mij lezen
loading foto
previous Minister Riad Nurmohamed licht de nieuwe organisatie van het ministerie van Openbare Werken toe. (Foto: René Gompers) next


Er zal anders worden gewerkt  bij het ministerie van Openbare Werken.  De minister en de directeuren hebben nu meer tijd om beleid te maken. Personeelszaken en de onderdirecteuren  hebben mandaat gekregen om alles - wat met de werkers en het werk te maken heeft- vlot te laten verlopen.

Op alle vier directoraten is er nu een controle unit. Met alle vijf vakbonden die er bij OW zijn, zijn er overeenkomsten gesloten. Voor elk één is er een overlegorgaan. Er is nu ook een tuchtcommissie waarin vertegenwoordigers van het ministerie en de vakbond vertegenwoordigd zijn.

Minister Riad Nurmohamed heeft op een persconferentie op het OW-hoofdkantoor, uitgelegd hoe  het ministerie wordt gereorganiseerd. Hij stelde dat de veranderingen noodzakelijk zijn om het "onrecht" dat de afgelopen jaren greep heeft gehad, ongedaan te maken. Ook moet worden voorkomen dat het zich herhaalt.

Ondertussen worden misstanden in volle vaart gecorrigeerd. Er is veel tegenstand. Maar uiteindelijk worden aanbestedingen op een andere manier en vooral transparant gedaan. Ook sollicitatie procedures  zijn nu transparant. Er kan weer naar een functie op OW worden gesolliciteerd. Uiteraard krijgen de medewerkers voorkeur. Het is voor hen nu gemakkelijker om een gooi te doen naar andere functies binnen het ministerie. De minister kan niet zelf bepalen wie op welke post komt, benadrukt Nurmohamed. Ook is op elke directoraat een controle unit die procedures in de gaten houdt.

OW moet uiteindelijk efficiënter worden, het personeel professioneler en de dienstverlening optimaal. Het ministerie heeft ook overeenkomsten getekend met het bedrijfsleven (waaronder VSB, KKF, ASFA), onderwijsinstellingen (zoals Natin, de universiteit en de Poly Technic College) en  de bouw- en constructie sector. In het laatste zitten de verenigingen van aannemers en installateurs en de ordes van architecten en ingenieurs. "We hebben ook de landmeters en de notarissen toegevoegd omdat die zo een belangrijke schakel zijn wanneer we vergunningen uitgeven,"  deelt Nurmohamed mee. De overeenkomsten zijn ook bedoeld om kader op te leiden.

Met de vakbonden van OW zijn concrete afspraken gemaakt en zijn de tuchtcommissie en overleg organen met alle vijf vakbonden geïnstalleerd. "Bij de tuchtcommissie kunnen personeelsleden terecht als ze het niet eens zijn met personele aangelegenheden," licht de bewindsman toe. "Het bestaat uit een vertegenwoordiger van OW, het ministerie van Arbeid en de vakbond. En dat verschilt want we hebben vijf vakbonden bij OW waar de 'core business' werken is. Maar het lijkt alsof vakbonden opzetten belangrijker is."

Met elke werknemersorganisatie op OW is een aparte overeenkomst voor een overlegorgaan gesloten. Zij hebben vanaf nu een vast forum waar ze hun personele- en niet personele zaken zoals "voorzieningen of als er stoelen en laarzen nodig zijn, of als een sluis gebroken is," kunnen bespreken. Het is de bedoeling dat met de nieuwe organisatie de dingen versneld aangepakt en opgelost worden. "De afgelopen periode heb ik dat gedaan," stelt de bewindsman. " Vakbonden en andere belanghebbenden waren rechtstreeks in contact met mij."

"Met deze nieuwe organisatie wordt het mandaat afgestoten naar personeelszaken en de onderdirecteuren,"  benadrukt Nurmohamed. "Die zijn de motor in het directoraat. Dus vanaf nu gaan zij ervoor zorgen dat het werk op het ministerie gaat lopen. Ik hoop dat het forum 'for always' kan bestaan. Zodat de minister niet meer zoveel tijd hierin hoeft te zetten en hij met de directeuren beleid kan gaan maken."

René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel