Regering beraadt zich over verruimen total lockdown

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2021 14:27

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De regering beraadt zich deze week over een mogelijke total lockdown. Dagelijks komen steeds meer Covid-19-besmettingen bij en de piek is nog niet bereikt. Daarom geldt het komend weekend – 30 april tot en met 3 mei ? ook een lockdown van vrijdag acht uur 's avonds tot en met maandagmorgen vijf uur.

Afhankelijk van het verloop van het aantal besmettingen zal de regering besluiten om de lockdown al dan niet te verscherpen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid spreekt van een verontrustende ontwikkeling. Suriname staat aan de rand van een afgrond waarschuwt hij.

Het land is nu midden in de derde besmettingsgolf en uit de onderzochte monsters blijkt dat het in 75 procent van de nieuwe gevallen gaat om de Manaus-, Britse en in mindere mate de Zuid-Afrikaanse variant. Vooral de Manaus-variant blijkt dodelijker. "De ziekenhuizen kunnen geen opnames meer doen, omdat ze allemaal vol zitten. We gaan daarom overstappen op thuisquarantaine en/of isolatie om de druk bij de ziekenhuizen weg te halen", onderstreepte de bewindsman zondag tijdens een persconferentie.

Daarnaast kampen ziekenhuizen met een chronisch tekort aan verpleegkundigen die nodig zijn om de Covid-zorg te kunnen opschalen. Alle algemene en RGD-artsen zullen dringend worden 'verplicht' om te helpen bij het monitoren van patiënten die in thuisisolatie zullen zijn.

Ramadhin gaf ook een uiteenzetting van de concentratie van de verschillende Covid-19-varianten. Zo kampen Paramaribo, Commewijne en Saramacca naast het oorspronkelijke virus het meest met de Manaus-variant en is de concentratie van de Britse variant waargenomen in Nickerie, Wanica en Paramaribo.

De Zuid-Afrikaanse variant van Covid-19 is geclusterd in Paramaribo en Wanica. Al deze varianten, vooral de Manaus, blijken dodelijker en raken ook jeugdigen en baby's besmet. "We zitten nu op een besmettingsgraad van 25 procent wat veel te hoog is", benadrukt de minister.

Intussen heeft de regering het luchtruim tot nader order gesloten voor vluchten uit Brazilië. Ook worden de vluchten van KLM en SLM, die elk twee lijndiensten per week onderhouden, vanaf volgende week teruggebracht naar elk één, terwijl de Canawaima-afvaarten tussen Suriname en Guyana van drie teruggaan naar één. Scholen op alle niveaus blijven tot nader order gesloten.

 

 

Maatregel 1:

Het uitgaansverbod is van maandag 26 april 2021 tot maandag 10 mei 2021 ingesteld van:

? Maandag 26 april tot en met donderdag 29 april dagelijks van 20:00 uur tot 05:00 uur.

? Vrijdag 30 april van 20:00 uur tot maandag 3 mei tot 05:00 uur.

? Maandag 3 mei tot en met vrijdag 7 mei dagelijks van 20:00 uur tot 05:00 uur.

? Zaterdag 8 mei en zondag 9 mei van 18:00 uur tot 05:00 uur.

Deze en navolgende regels zijn onderhevig aan aanpassingen aan de hand van de informatie op dat moment!

Maatregel 2:

Geen samenscholing van groepen groter dan vijf personen op openbare plekken en in openbare ruimten. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Er zal geen toestemming en dispensatie worden verleend hiervoor. Deze zijn potentiële mass spreading events. Illegale feesten zullen gestopt worden. Iedereen zal volgens de Covid-19-wet beboet worden.

Maatregel 3:

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan tien personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit op de meest veilige wijze en met inachtneming van de Covid-19- protocollen. Uitvaartbedrijven zijn verplicht om alle uitvaarten aan te melden bij het Covid-19- clusterteam. Gebedshuizen zijn open en op geestelijke leiders en besturen, berust de verantwoordelijkheid om nauwlettend toe te zien op naleving van de protocollen en het aantal toegestane personen niet te overtreffen.

Maatregel 4:

Alle groeps- en contactsporten zijn verboden. Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht zijn toegestaan zolang er geen contact is met derden.

Maatregel 5:

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6:

Tussen 26 april en 10 mei 2021 zijn de navolgende sectoren gesloten voor het publiek: nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke; bordelen; bars; indoor en outdoor dining (Terrassen); casino's; gok-en vermakelijkheidsgelegenheden; kansspelkantoren; sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden; kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops.

De navolgende sectoren zijn open voor het publiek onder strikte naleving van de protocollen: restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden van eten (afhaal van maandag tot en met vrijdag tot 19:00 uur en levering tot 23:00 uur; bezorging dagelijks van 05:00 tot 23:00 uur), supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken, slagerijen, malls, kledingzaken en overige detailhandelszaken; recreatieoorden.

Maatregel 7:

Repatrianten en essentieel personenverkeer is toegestaan om het land binnen te komen, met in achtneming van protocollen, die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld en onder aantekening dat voor verschillende landen, afhankelijk van hun Covid-19-situatie specifieke protocollen zijn ontwikkeld en die dan ook in acht moeten worden genomen.

Voor Brazilië geldt tot nader order geen vluchten

Voor de regio (Caribisch Gebied en de Verenigde Staten) geldt tot nader order twee vluchten per week. In deze gaat het steeds om essentieel personenverkeer en of repatriatie.

Voor Nederland geldt één vlucht per week.

Voor Guyana (Canawaima veerverbinding) geldt tussen 26 april en 2 mei slechts één afvaart per week. In deze kunnen Guyanese ingezetenen slechts naar Guyana afreizen, zo ook mogen Surinamers slechts naar Suriname terugreizen.

In de weekendlockdowns is er geen inkomend en uitgaand internationaal personenverkeer toegestaan, anders dan onder zeer dringende omstandigheden van medische aard.

Maatregel 8:

Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatrianten en voor noodgevallen.

Maatregel 9:

Personen in quarantaine of isolatie, thuis of op een daartoe aangewezen locatie, of opgenomen in een ziekeninrichting, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hen strikt verboden om de vorengenoemde plekken te verlaten en zich elders te begeven of te bevinden.

Maatregel 10:

Overheidskantoren zijn tussen 26 april en 10 mei 2021 open op basis van minimale bezetting. Personeel moet, zo veel als mogelijk van huis uit werken en via Zoom of andere media vergaderen/overleggen. Dat geldt niet voor de hoge colleges van staat (regering, DNA) en essentiële diensten van de overheid.

Maatregel 11:

Het toezicht op de naleving van algemene Covid-19-protocollen op de werkvloer wordt opgevoerd, door de aanwijzing van een functionaris door de werkgever, die speciaal hierop moet toezien.

Maatregel 12:

Alcoholgebruik voor en nabij winkels en supermarkten is niet toegestaan. Ook het onnodig ophouden rond winkels en supermarkten is niet toegestaan.

Maatregel 13:

Er mag per gezin slechts één persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere zaken die volgens het protocol zijn opengesteld.

Maatregel 14:

Markten die vallen onder de categorie openlucht zijn volgens de specifieke protocollen open. De Centrale Markt en de zogeheten Noodmarkt te Poelepantje blijven gesloten. Marktverkopers, groente-en fruitventers kunnen langs de straat/weg hun waar aanbieden.

Maatregel 15:

Alle winkels en overige publieke plekken dienen één uur vóór de aanvang van lockdown hun deuren te sluiten.

Maatregel 16:

Scholen zijn tot nader order gesloten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel