Personen uit veiligheidsdiensten ronden training aanpak harde criminaliteit af

Defensieminister Krishna Mathoera. Beeld: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 April 2021 12:14

Voor mij lezen

Personen uit de Surinaamse veiligheidsdiensten hebben gedurende zes weken geparticipeerd aan de Joint Combined Exchange Training Program (JCET) van de Special Operations van het Southern Command USA (Socsouth). Het doel is om te gaan voor een gezamenlijke aanpak van de harde criminaliteit.

Majoor Paul Jhapsie, commandant Korps Speciale Troepen (KST) van het Nationaal Leger, zegt dat de trainingstactieken betrekking hebben op de zogenaamde urban en jungle warfare. Volgens hem is de focus meer op de urban warfare. De training bestond uit verschillende soorten schiettechnieken, medische training, communicatie, tactische gevechts-, infiltratie- en aanvalstechnieken in de jungle en gebouwen, waaronder ook de zogenaamde ‘room clearing procedures’.

De Amerikaanse Socsouth is met elf personen in Suriname. Het gaat om een officier, tien onderofficieren en instructeurs. Bij de KST gaat het om een officier, twee onderofficieren en vijftien manschappen. Van de Counter Terrorism Unit (CTU) hebben negen onderofficieren en vijf manschappen aan de training deelgenomen.

Jhapsie vertelt dat er in 2008 een Memorandum of Understanding (MoU) is getekend over gezamenlijke trainingen van de Special Forces uit de Verenigde Staten van Amerika (VS) en de KST. Later werd de CTU ook hieraan toegevoegd. De JCET-trainingen worden jaarlijks verzorgd en zijn speciaal opgemaakt voor de Amerikaanse elite-eenheden. Dit geeft ook de troepen van het gastland de kans om deel te nemen aan deze training. Zowel Suriname en de VS erkennen het belang van deze training en het voortdurend partnerschap tussen de twee bevriende naties.

De afsluiting van deze JCET-training vindt op 27 april plaats in aanwezigheid van Defensieminister Krishna Mathoera en VS ambassadeur, Karen Williams. Op die dag zullen de participanten van de KST en Counter Terrorism Unit (CTU) een demonstratie geven van deze tactische vaardigheden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel