Is zelfopgelegde ballingschap van podium voorbij voor Kwasie?

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2021 12:06

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kwasie Vrede heeft een lange weg achter zich. Eén waarin zelfontwikkeling een belangrijke plek inneemt en een proces is waar geen eind aan komt. Als jonge hiphopartiest genoot hij al faam onder een bepaald publiek, maar hij vestigde pas echt zijn naam op het moment dat hij zijn artistiek brein openstelde voor veel meer invloeden. En toen viel het plotseling stil.

Er kwam eigenlijk vrij plotseling geen nieuwe muziek meer van Kwasie. Niet lang nadat hij ruim een decennium terug 'Diegene' met Maxwell Redensio uitbracht, stampte hij, Aisa Herbs, uit de grond en ging hij zich specialiseren in kruiden. Het bedrijf heeft als doel zoveel mogelijk kruiden droog aan te bieden. Deze trekt men vaak als thee of maakt er een cocktail mee om te gebruiken tegen kwaaltjes. Ook distribueert hij grote hoeveelheden aan kruiden voor andere bedrijven of ondernemers om er cosmetische producten mee te maken. Zijn meest populaire producten zijn de kruiden die als thee worden getrokken en de neemolie.

Kwasie heeft altijd liefde gehad voor geneeskrachtige kruiden. "Ik merkte dat vele anderen daarbuiten dat ook hadden, maar geen manier wisten hoe vooral in grote hoeveelheden eraan te komen." Dus besloot hij het gat in de markt te vullen. In de beginfase heeft hij veel moeten onderzoeken, wat best zwaar was. "Waar ik echt mee moest leren omgaan was grote hoeveelheden verse kruiden krijgen en wanneer die droog waren, veel minder daarvan overhouden. En het vinden van outgrowers die het systeem begrijpen. Maar mijn keuze is gemaakt; ik geniet ervan als ik ruik aan de kruiden." Hij wist zeker dat hij iets zou beginnen dat met de natuur te maken had, omdat dat hem tot rust brengt. Zijn klantenkring werd steeds groter, waardoor er minder tijd was om muziek uit te brengen. Hij deed het wel, maar dan in veel mindere mate.

Toch wil dat niet zeggen dat hij compleet stopte met muziek maken. "Soms sta ik een dagje op en krijg ik een ideetje. Ook als ik in de auto zit, komt er vaak iets in me op, dan zing ik het in op de voicerecorder. Wanneer ik dan op een rustige avond door me telefoon ga, realiseer ik me hoeveel onafgemaakte nummers ik heb. Ik beluister ze en zet er soms wat bij. Maar niet met de focus dat ik het ga uitbrengen of wat mee ga doen. Ik ben heel vaak de studio in gestapt, maar er is nooit wat van gekomen." Als Kwasie de afgelopen tijd naar de studio ging, dan was het om een voice-over in te spreken voor een reclame.

 

Dat was jaren geleden compleet anders. Vooral zijn prille begin in de muziekwereld. Hij was eigenlijk een ander mens en een totaal ander soort artiest. G-Mouse, zoals hij zich toen liet noemen, was rauw en rebels. "Als ik nu terugdenk aan de muziek waarnaar ik luisterde, krijg ik het idee dat ik verloren zou zijn als ik in dat milieu was gebleven." Kwasie vertelt dat hij in die periode niet openstond voor andere stijlen. Hij was jong, had vragen, dingen konden niet worden beantwoord, dus benaderde hij zaken op een totaal andere manier. Maar dat is verleden tijd.

Het heeft even geduurd voordat G-Mouse realiseerde dat de realiteit van de gangsterrap waar hij toen naar luisterde niet de zijne was. Zijn muzikale helden van weleer: Snoop Dogg, de Amerikaanse hiphopgroep Niggaz Wit Attitudes en anderen. De omschakeling kwam toen hij inzag dat muziek voor 90 procent zakelijk is en 10 procent talent; je mag nog zo getalenteerd zijn, als je muziek toen niet te verkopen was of je niet mee kon werken, dan kwam je er nooit. Toen had je een hele organisatie of een netwerk nodig om je publiek te bereiken.

De artiest besefte al gauw dat als hij doorging met het maken van gangsterrap zijn carrière tegen een muur zou opbotsen. Ook had hij heel graag dat zijn moeder of tantes naar zijn muziek konden luisteren zonder zich achter de oren te krabben. "Ik zeg niet dat het niet kan, want soms moeten dingen op een andere manier gebracht worden om aandacht te trekken." De switch kwam bij hem, omdat hij inzag dat dingen goed benaderd en bekeken moesten worden. Als bewoner van het Caribisch Gebied wist hij als geen ander: de mensen zijn verknocht aan swingende muziek. Hij zegt er meteen bij mensen niet per se te geven wat zij willen horen, maar dat hij synoniem staat voor rappen op swingende beats. Voor hem is het belangrijk dat als mensen niet op de muziek kunnen dansen, zij tenminste moeten kunnen meezingen. "Wij zijn poku sma. Stel dat Whitney Houston zou komen optreden en na haar show de dj een 'Weti Fisi' afdraait, gaan mensen los op de dansvloer."

Met deze switch kwam ook de naamsverandering naar hoe hij nu bij eenieder bekend staat. Hoewel het voor de fans aan het begin niet makkelijk was de omschakeling te accepteren, bleef de artiest zich houden aan zijn nieuwe stijl. Hij was nog steeds dezelfde persoon met hetzelfde talent en woordenspel. Zijn kenmerk is dat hij met doordenkertjes werkt en geen alledaagse woorden gebruikt. "Ik heb uitgesproken dat iedereen, ongeacht leeftijd, moet kunnen genieten van mijn muziek. Het heeft me goed gedaan. Dat wat ik wilde bereiken, is gelukt."

 

Hoewel zijn liefde voor muziek heel groot is, had Kwasie zich nooit voorgesteld dat hij er carrière mee zou maken. Vroeger wilde hij bekend worden, maar toen hij eenmaal in die muziekscène zat, merkte hij dat zijn muziek mensen anders raakte dan hij verwachtte. En dat heeft op hem een grote impact gehad. "Ik kom de afgelopen tien jaren mannen tegen die mijn vader konden zijn en tegen mij zeggen dat mijn muziek een positieve invloed heeft in hun relatie." Vanaf hij beseft dat zijn muziek vooral beluisterd wordt door volwassenen, gelooft hij dat het hen hoe dan ook zal bereiken. Dus voor hem geen paparazzi en glitter & glamour. "Als ik muziek kan uitbrengen, mensen kan raken, een impact kan hebben op hun dagelijks leven en hun handel en wandel, is dat goed. Belangrijk is dat ik het kan uitbrengen en mensen er wat aan hebben. Het bereikt de mensen wel via internet en andere media."

Ondanks de drang een positieve impact te maken, heeft het langer dan zeven jaar geduurd voor Kwasie weer nieuwe muziek uitbracht. "Ik word er dagelijks aan herinnerd dat fans daar behoefte aan hebben en ik wil het hen ook geven, maar dan raakt de realiteit je. Ik heb kinderen, ik moet brood op tafel zetten, dus mijn bedrijfje gaat voor." Maar er is wel licht in de tunnel: zijn kinderen zijn nu iets ouder en hij heeft balans kunnen vinden, waardoor hij zaken anders kan aanpakken.

 

Maxwell trok hem onlangs de studio in en brachten zij het nummer 'Hou nog van jou' uit. Ook dat was even wennen en een activiteit toevoegen aan zijn schema. "Om eerlijk te zijn is het niet moeilijk geweest om een tekst in elkaar te zetten. Ik denk dat als je op een bepaald niveau met muziek bezig bent en je blijft schrijven, het talent niet verloren gaat." Wat hem wel bezighield was hoe mensen het zouden accepteren. Maar hij werd al gauw gerustgesteld door Maxwell. Die kon hem overtuigen dat zij volwassen liefdesnummers maken en daardoor ook hun eigen doelgroep hebben. Hij benadrukt dat dat is wat hen onderscheidt van andere artiesten: de volwassen love songs met realistische onderwerpen.

Het resulteerde erin dat Kwasie de smaak weer te pakken heeft en eraan wil werken om zich weer te gaan richten op muziek. Met Maxwell heeft hij afspraken te werken aan een ep. "We zijn beiden getriggerd om muzikaal bezig te zijn." Gezien hun werkdruk kunnen ze nog niet zeggen wanneer die uitkomt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel