Indonesische onderzeeër gevonden, alle 53 leden dood

De onderzeeër KRI Nanggala-402 was bezig met torpedo-oefeningen in wateren ten noorden van het eiland Bali. (Getty Images)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

25 April 2021 09:01

Voor mij lezen
loading foto
previous De onderzeeër KRI Nanggala-402 was bezig met torpedo-oefeningen in wateren ten noorden van het eiland Bali. (Getty Images) next


Een vermiste Indonesische onderzeeër is in delen op de zeebodem gevonden in de wateren voor de kust van Bali. Het leger heeft bevestigd dat alle 53 bemanningsleden dood zijn.

Reddingswerkers vonden nieuwe voorwerpen, waaronder een reddingsvest, waarvan zij denken dat ze behoren aan degenen aan boord van de onderzeeër KRI Nanggala-402. Het vaartuig van 44 jaar verloor woensdag het contact toen het zich voorbereidde op het uitvoeren van een torpedo-oefening.

"Op basis van het bewijs kan worden gesteld dat de KRI Nanggala is gezonken en dat alle bemanningsleden zijn omgekomen", zei militaire chef maarschalk Hadi Tjahjanto tegen verslaggevers.

De onderzeeër - één van de vijf in de vloot van Indonesië - verdween van het Indonesische vakantie-eiland Bali.

"Er waren delen van KRI Nanggala-402 - het is in drie stukken gebroken", zei de stafchef van de marine Yudo Margono.

De autoriteiten zeiden dat ze vanmorgen vroeg signalen ontvingen van de locatie op meer dan 800 meter diep en een door Singapore geleverd reddingsvoertuig voor onderzeeërs gebruikten om een ??visuele bevestiging te krijgen.

Tjahjanto zei dat er zondag meer onderdelen van het schip zijn ontdekt, waaronder een anker en veiligheidspakken die door bemanningsleden worden gedragen.

Zaterdag zei de marine dat fragmenten van de onderzeeër, inclusief items van binnenuit, waren geborgen, maar dat de locatie nog moest worden bevestigd.

Duitse makelij
De onderzeeër van 1.395 ton onderging een tweejarige ombouw en herstel in Zuid-Korea die in 2012 werd voltooid. Het schip is sinds 1981 in gebruik in Indonesië.

Indonesië had in het verleden een vloot van 12 onderzeeërs gekocht van de Sovjet-Unie om te patrouilleren in de wateren van de uitgestrekte archipel. Maar nu heeft het een vloot van slechts vijf, waaronder twee in Duitsland gebouwde Type 209-onderzeeërs en drie nieuwere Zuid-Koreaanse schepen. Het land is van plan om er in 2024 ten minste acht te exploiteren.

Indonesië heeft geprobeerd zijn defensiecapaciteiten te verbeteren, maar een deel van zijn materieel dat nog in gebruik is, is oud en er zijn de afgelopen jaren dodelijke ongevallen geweest met met name verouderde militaire transportvliegtuigen.

Het land, 's werelds grootste archipelnatie met meer dan 17.000 eilanden, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met toenemende uitdagingen op het gebied van maritieme claims, waaronder talloze incidenten met Chinese schepen in de buurt van de Natuna-eilanden.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel